Доступність посилання

ТОП новини

В Україні почалися військово-морські навчання «Сі бриз – 2007» і акції протесту проти них


В українсько-американських тактичних навчаннях беруть участь також військовослужбовці з загалом 13 країн світу.


Навчання у понеділок офіційно відкрили в Одесі їхній керівник, перший заступник командувача Військово-морських сил Збройних сил України, віце-адмірал Віктор Максимов i директор програми морської співпраці ВМС США в Європі Роберт Кларк.

В українсько-американських тактичних навчаннях беруть участь також військовослужбовці з загалом 13 країн світу: України, США, Азербайджану, Вірменії, Греції, Грузії, Канади, Латвії, Македонії, Молдови, Німеччини, Румунії і Туреччини.

Запрошення до участі надсилали і Росії, але відповіді не отримали, повідомив Максимов.

Кількість учасників навчань – близько 2 з половиною тисяч.

До навчань залучені 22 кораблі, а також літаки, вертольоти й інша техніка.

За словами Кларка, навчання сприятимуть розвиткові регіональної стабільності і безпеки в Чорному морі.

Навчання «Сі бриз – 2007» відбуваються в Україні з 9 до 22 липня. Їхня сухопутна частина пройде на території Одеської й Миколаївської областей.

У понеділок в Одесі відбулися акції протесту проти проведення навчань «Сі бриз – 2007».

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, в акції взяли участь близько 200 активістів Комуністичної та Прогресивної соціалістичної партій, які влаштували бійку з представниками виконавчої служби Приморського району Одеси і групою працівників правоохоронних органів.

Вони вважають проведення навчань «спробою втягнення України до НАТО».

Єдиний стосунок цих навчань до Північноатлантичного союзу полягає в тому, що вони відбуваються «в дусі» програми НАТО «Партнерство задля миру».

Ця програма має на меті зміцнювати стабільність, зменшувати загрози мирові і розбудовувати міцніші взаємини безпеки між країнами – учасницями програми і союзом НАТО та поміж самими країнами – учасницями.

У цій програмі беруть участь 23 країни, серед них усі 15 держав колишнього СРСР, включно з Росією.

У п’ятницю суд в Одесі за позовом міськвиконкому заборонив обкомові Компартії і організації «Єдіноє отєчество» влаштовувати акції протесту проти навчань біля морського вокзалу і в’їздів до торговельного порту і військової гавані.

Суд погодився з думкою міської влади, що ці місця проведення акцій є вкрай важливими для життєдіяльності міста.

Представники відповідачів на судове засідання не з’явилися.

У четвер одеські комуністи і активісти «Єдіного отєчества» встановлювали наметове містечко на естакаді, яка сполучає з містом морвокзал одеського порту, на знак протесту проти навчань.

А у понеділок лідер ПСПУ Наталія Вітренко заявила, що намети прогресивних соціалістів будуть стояти на території Одеського морського порту та в порту «Південний» і пригрозила, що у разі, коли влада спробує заборонити акції, спрямовані проти навчань НАТО, то «ми будемо змушені перейти до інших методів боротьби…».

Тим часом керівник навчань, віце-адмірал ВМС України Віктор Максимов заявив, що жодні політичні акції протесту не здатні зашкодити нормальному проведенню міжнародних навчань.

Віктор Максимов: «Чим більше буде таких навчань кращою буде боєздатність нашої держави. Моряк без виходу в море а піхотинець без виходу в поле покладені на нього завдання не виконає. Ми тут відпрацьовуємо організацію взаємодії».
XS
SM
MD
LG