Доступність посилання

ТОП новини

Минає 10 років від підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і Організацією Північноатлантичного договору


Документ підписали 9 липня 1997 року під час саміту НАТО в Мадриді. Цим документом також було засновано Комісію Україна – НАТО. Із нагоди 10-рiччя підписання Хартії сьогодні в Брюсселі в штаб-квартирі Північноатлантичного союзу провели засідання Комісії Україна – НАТО на рівні послів. У заяві Генерального секретаря НАТО з нагоди нинішнього ювілею мовиться про успіхи 10-річної співпраці з Україною, її вклад у загальну безпеку. А щодо перспективи вступу України до НАТО, то, як зазначено у заяві – двері північноатлантичного альянсу залишаються відкритими, але рішення про це в руках громадян України та обраних ними лідерів.

Документ підписали 9 липня 1997 року під час саміту НАТО в Мадриді.


Підписи під ним поставили тодішні Президент України Леонід Кучма i Генеральний секретар НАТО Хав’єр Солана.

Цим документом також було засновано Комісію Україна – НАТО.

Із нагоди 10-рiччя підписання Хартії сьогодні в Брюсселі в штаб-квартирі Північноатлантичного союзу провели засідання Комісії Україна – НАТО на рівні послів. Українську сторону представляв голова місії України при НАТО Костянтин Морозов.

Раніше планували, що заходи з нагоди цієї події відбудуться на державному рівні. З цією метою в березні, ще до політичної кризи в Україні, Президент Віктор Ющенко i Прем’єр-міністр Віктор Янукович разом підписали запрошення Північноатлантичній раді відвідати Київ.

Проте в червні стало відомо, що Північноатлантична рада вирішила перенести візит до України на пізніший час, після дострокових виборів.

У заяві Генерального секретаря НАТО з нагоди нинішнього ювілею мовиться про успіхи 10-річної співпраці з Україною, її вклад у загальну безпеку.

А щодо перспективи вступу України до НАТО, то, як зазначено у заяві – двері північноатлантичного альянсу залишаються відкритими, але рішення про це в руках громадян України та обраних ними лідерів.
XS
SM
MD
LG