Доступність посилання

ТОП новини

Кілька десятків репатріантів перекрили автотрасу на Південне узбережжя Криму


Володимир Притула Сімферополь, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вимагаючи від влади землі для будівництва індивідуального житла, близько сотні репатріантів сьогодні кілька разів перекривали автотрасу, що пов’язує Сімферополь із Південним узбережжям Криму. Державтоінспекція намагалася врегулювати ситуацію, але попри її зусилля, недалеко від Ангарського перевалу вишиковувалися великі черги автомобілів.

Під час перекриття траси Сімферополь-Алушта-Ялта
(RadioSvoboda.Ua)
Міліція не втручалася
(RadioSvoboda.Ua)
Водії нетерпляче сигналять – десятки автомобілів скупчилися в селі Лозове, що за кілька кілометрів від Сімферополя по Ялтинській трасі. Близько сотні репатріантів виходять на кілька хвилин на пішохідний перехід, перекриваючи рух автотранспорту.

На першу вимогу інспекторів ДАІ протестувальники звільняють трасу, але за хвилю все починається знову.

«Підпорядковуйтеся міліції, вони самі регулюватимуть! Народ, не стійте, не стійте збоку! П’ять хвилин тримаємо – п’ять хвилин пропускаємо!», – командує один із організаторів акції.

Хочуть привернути увагу суспільства

Її учасники кажуть, що таким чином протестують проти відмов місцевої влади виділяти репатріантам землю під будівництво житла і намагаються привернути увагу суспільства до цієї проблеми.

67-річна Нефізе-ханум каже, що уже 15 років стоїть у черзі на житло, але немає ніяких шансів його отримати. Тому три роки тому вона написала заяву на виділення в Алушті, звідки родом, земельної ділянки.

Нефізе-ханум: «Хочемо землю отримати, будуватися, будинок зводити, жити тут. Тому ми і прийшли сюди. Хочемо, щоб 6 соток виділили нам на будівництво, але поки що не дають, тому і ходимо, вимагаємо...».

Правоохоронці кажуть, що акція протесту пройшла спокійно, але чи були порушення законодавства, скажуть пізніше. Поки що все, що тут відбувалося, документувалося відповідними службами, в тому числі на відео.

Репатріанти застерігають, що вони можуть розширити акції протесту

Організатори ж протесту кажуть, що це попереджувальна акція, і якщо місцева влада Сімферополя та Алушти не вирішуватиме земельні проблеми репатріантів, то останні будуть змушені «активізувати свої протестні заходи на майданах, на пляжах, вздовж доріг у Сімферополі, Алушті та у всьому Алуштинському регіоні».

Ні представники кримської влади, ні місцевої офіційно не коментують цю акцію протесту репатріантів, але фахівці Міністерства курортів і туризму АРК визнали, що такі дії створюють для курортників проблеми, особливо, якщо ті поспішають до Сімферополя на поїзди і літаки. Схоже, репатріанти знайшли найбільшого владного мозоля, на якого збираються регулярно наступати.

Матеріали до теми:

• У Криму мусульманам не повертають майно • Знову протести. Знову за землю. Знову вимоги від кримських татар • Хто фальсифікував ухвалу уряду Криму про надання землі у заповіднику? • У Криму відзначили 63-тю річницю депортації кримських татар • У Криму в 63-тю річницю депортації кримських татар перепоховали кримськотатарського діяча часів Другої світової війни • Земельний скандал у Криму – слід одного з лідерів «регіоналів». • Для гольф-клубу земля є, для репатріантів – немає. • Як заповідники на інвестиції міняли. • Земельне питання, що перешкоджає щастю... сімейному.
XS
SM
MD
LG