Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські католики знову моляться просто неба


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровські католики спробували відновити богослужіння у будівлі колишнього костелу, який їм належав до початку минулого століття. Правоохоронці та нинішні власники споруди розцінили це як самочинне захоплення. Католики розповідають, що з будівлі їх виштовхали силою, хоча вони мали на меті тільки захистити будівлю від наруги. Упродовж тижня дніпропетровські католики служать меси просто неба, на східцях храму.

Колишній костел
(RadioSvoboda.Ua)
Католицький костел у Катеринославі збудували наприкінці 19-го століття на кошти вірян. Зведений у неготичному стилі, він був окрасою центрального проспекту, а число його прихожан сягало 8 тисяч. У 1920-ті радянська влада костел забрала під майстерню, а католиків, які лишились вірними Церкві, репресувала.

Надія відновити меси у цій будівлі у дніпропетровських католиків з’явилася вже в часи Незалежності, коли православні храми і синагоги почали повертати колишнім власникам. Однак тепер уже зіпсований реставраціями у дусі радянської доби, костел у 1998 році приватизували. Відтоді триває судова тяганина навколо права власності. В обласній прокуратурі неодноразово лунали заяви про те, що приватизація будівлі була незаконною, це підтвердив і Вищий арбітражний суд, однак місцеві суди на боці нинішніх власників фірми, зареєстрованої у США.

До будівлі вірячи зайшли, щоб захистити її від наруги

Зараз про костел всередині споруди нагадують тільки частково вцілілі фрески, орган поламаний, а стеля обвалилася. І все-таки католики за будівлею колишнього храму наглядають, щоб не сталося лиха, як кілька років тому, коли споруда горіла. Розповідають, що, коли наприкінці побачили, що з дверей хтось познімав замки, вирішили зайти до костелу, щоб захистити його від наруги.

Каплиця римо-католицької громади на вул. Комсомольській. Єдине місце у Дніпропетровську, де можуть помолитись представники громади
(RadioSvoboda.Ua)
Голова Спілки поляків Дніпропетровської області Антон Яновський каже, що захоплювати будівлю не збирались – у храм внесли церковне начиння, відслужили месу, а потім почали телефонувати представникам власника: «Ми почали чекати, коли вони приїдуть.Саме для того ми призначили тут чергування і вдень, і вночі».

Однак власники тоді так і не приїхали. Натомість, як розповідають віряни, за кілька днів у будівлі з’явились молодики спортивної статури, вони силоміць виштовхали людей.

Прихожанка пані Антоніна розповіла: «Вони були не в формі і напідпитку, бо відчувався запах алкоголю. Вони нас всіх почали штовхати. Я почала апелювати до розуму – хлопці, та у вас же такі ж матері і такі ж діти. Почали заламувати руки, я впала на орган, забила ногу, одну і другу. Для мене це був просто шок».

Міліція: дії католиків незаконні

Брат Олександр спілкується з прихожанами під храмом
(RadioSvoboda.Ua)
Представники фірми-власника інцидент коментувати категорично відмовляються. Правоохоронці, які побували на місці події, у діях молодиків складу злочину не бачать. Кажуть, то були представники найнятої власниками охоронної агенції. А от дії парафіян, стверджує начальник міської міліції громадської безпеки Володимир Сідлецький, можна кваліфікувати як незаконні.

Володимир Сідлецький: «У ході бесіди ми пояснили представникам римо-католицької громади, що в їхніх діях є склад злочину – самочинне захоплення будівлі. Вони забрали свої речі й полишили будівлю».

Однак далеко представники католицької громади не відійшли – просто неба, на східцях храму вже тиждень відправляють службу Божу. Усі молитви – за повернення костелу. Водночас, кажуть, що слідкують, щоб зі спорудою знову чогось не трапилось. Не збираються лишати поза увагою і побиття вірян – мають намір звернутися до Президента та міжнародних організацій.
XS
SM
MD
LG