Доступність посилання

ТОП новини

Черговий касетний скандал у Польщі. Чи ображав монах Тадеуш Ридзик польського президента та його дружину Марію?


Єва Поштар Варшава, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Політичний скандал на верхах влади у Польщі. Впливовий у польському політичному світі директор католицького «Радіо Марія», отець Тадеуш Ридзик назвав польського президента Леха Качинського брехуном, а його дружину Марію – відьмою. Польський тижневик «Впрост» оприлюднив записи слів о. Ридзика через день після того, як Ридзик із великими почестями зустрічав польського прем’єра на завершення всепольської прощі в монастирі у місті Ченстохова.

Реклама «Радіо Марія», що її директором є отець Тадеуш Ридзик
(wikimedia.pl)
Фрагменти записів лекції отця Тадеуша Ридзика перед студентами журналістики в місті Торуні оприлюднив впливовий польський тижневик «Впрост». Під час лекції монах звинувачував президента Леха Качинського в тому, що він шахрай, який здається єврейському лобі у Польщі. А польська перша дама в очах священика – це відьма, яка підтримує евтаназію. І тому сама вона повинна їй піддатися. Отець Ридзик не відмовляється від своїх слів, однак звинувачує «Впрост» у провокації.

Журналісти тижневика «Впрост» кажуть, що вони написали правду про отця Ридзика. Автор статті Марцін Дзержановський заявив: «Ми перевірили ці записи. Вони не підроблені. Декілька разів зустрічалися зі студентами, щоб підтвердити, чи ці лекції насправді відбулися. Нема жодних сумнівів, що запис автентичний. В іншому випадку ми не вирішили б їх оприлюднити».

Священик-монах володіє «медіа-імперією»

Отець редемпторист Тадеуш Ридзик – один із найбільш впливових монахів у Польщі. Цей польський націоналіст, католицький фундаменталіст у 1991 році заснував католицьке «Радіо Марія», яке зараз має від двох до трьох мільйонів слухачів. Медіа-імперія отця Ридзика має також телеканал «Трвам» та щоденну газету «Наш дзєннік». У минулому виринали суперечки навколо антиліберальних та антисемітських тональностей деяких передач.

Отця редемпториста роками підтримують польські праві партії. На думку польських коментаторів, медіа-імперія отця Ридзика допомогла партії братів Качинських виграти останні парламентські та президентські вибори у Польщі. Міністри уряду і сам прем''єр Ярослав Качинський охоче виступали в цих засобах масової інформації.

Чи призведе цей скандал до протистояння нинішніх політичних союзників: братів Качинських і отця Ридзика, запитують польські коментатори.

Сам Тадеуш Ридзик каже, що не ображав…

Отець Ридзик на хвилях «Радіо Марія» відкидає закиди журналістів «Впрост»: «Чергова провокація. Я ніколи не мав наміру й ніколи не ображав пана президента чи його дружину. Навіть якщо я говорю прямо і гостро, треба трохи знати риторику».

Скандал виринув наступного дня після того, як брат президента прем’єр-міністр Ярослав Качинський брав участь в урочистому молебні в Ченстохові на завершення всепольської прощі слухачів «Радіо Марія».

В адміністрації президента не коментують слів отця Тадеуша Ридзика. Речник президента Мацей Лопінський зазначив: «Я мушу бути повністю переконаний, що ці касетні записи автентичні. Якщо цей вислів правдивий, він просто скандальний. Але я не хочу це вирішувати».

Церква в Польщі вже роками має проблеми з отцем Тадеушем Ридзиком, який не вперше задіяний у політиці. Єпископат польської РКЦ вже багато разів закликав монаха припинити антисемітські та ксенофобські вислови на хвилях «Радіо Марія».
XS
SM
MD
LG