Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця ВМС України і флотів країн НАТО


Володимир Притула Севастополь, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Військові експерти стверджують, що молоді Військово-морські сили України своїм становленням завдячують трьом факторам: самовідданості і мужності великої групи українців – офіцерів колишнього Радянського флоту, масовій шефській допомозі українських регіонів і фаховій співпраці з флотами країн НАТО. Як каже командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Тенюх, можливість учитися в більш досвідчених західних колег, а на першому етапі становлення українського флоту часто ще й за їхній рахунок, відкрила українським морякам нові перспективи у створенні сучасного роду військ, яким є ВМС України.

Під час міжнародних навчань
(RadioSvoboda.Ua)
Командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Тенюх
(RadioSvoboda.Ua)
26 червня 1994 року сторожовий корабель «Гетьман Сагайдачний», вийшовши з бази в Севастополі, вперше взяв курс до берегів Франції, де українські моряки знову ж таки вперше зустрілися з натівськими колегами. А за рік, у серпні 1995 року, під час перших міжнародних навчань «Бриз» вони вже разом співпрацювали у відкритому морі.

Ще за два роки ці навчання трансформувалися у «Сі бриз», і проходили ці маневри в рамках програми НАТО «Партнерство задля миру» і за кошти уряду США. Це й можна вважати офіційним початком співпраці ВМС України і флотів країн – членів Північноатлантичного альянсу.

Тепер щороку українські кораблі і підрозділи ВМС України беруть участь у 4–5 міжнародних навчаннях, що їх організовує або європейське командування НАТО, або військові відомства країн – членів цього альянсу. А ще проходять десятки інших спільних заходів, де українські морські офіцери мають можливість набиратися досвіду і відшліфовувати свої знання та вміння.

Втручання політики у військові справи

Втім, не все, що могли б, українці отримують від цієї співпраці. Ігор Тенюх каже, що найдошкульніше шкодить втручання політики – як це сталося торік у Феодосії, де ліві і проросійські політичні сили, організувавши заворушення, зірвали проведення сухопутної компоненти міжнародних навчань «Сі бриз – 2006».

За словами військових, тільки матеріально вони втратили близько 2 мільйонів доларів США (американці мали оснастити військовий полігон під містечком Старий Крим). А ще моральні втрати і втрачений досвід, не отримані нові навики, що, звичайно, позначилося на бойовій підготовці військовиків українського флоту.

Тепер командування ВМС України ретельніше готується до цьогорічних навчань «Сі бриз – 2007», які в середині липня пройдуть на Одещині і Миколаївщині та північно-західній акваторії Чорного моря. Віце-адмірал мав особисті зустрічі з головами облдержадміністрацій та облрад Одеської і Миколаївської областей, мерами Одеси і Миколаєва, з керівниками силових структур обох регіонів.

Загалом у цих навчаннях, які матимуть гуманітарний і миротворчий характер, братимуть участь 22 кораблі і дві з половиною тисячі військовиків із 14 держав. Командувач ВМС України називає досвід, що його отримують моряки під час цих навчань, «неоціненним».

Українські кораблі у Середземному морі

Але ще більше досвіду, причому бойового, отримають члени екіпажу корвета «Тернопіль», який уже другий місяць бере участь в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля».

Корабель вийшов із Севастопольської бухти ще 10 травня і за кілька днів увійшов до Середземномор’я. І там уже понад місяць українські моряки виконують нову для себе місію – в рамках бойової операції НАТО беруть участь в антитерористичних заходах.

Головна мета цієї операції – виключити можливість забезпечення діяльності міжнародних терористичних організацій шляхом нелегальних морських перевезень із найбільш загрозливих напрямків – Близького Сходу, Північної Африки, протоки Гібралтар та з Чорного моря. Йдеться про незаконний обіг зброї, боєприпасів, вибухових речовин, наркотиків, а також перевезень нелегальних мігрантів, що є основою фінансування діяльності міжнародних терористичних організацій.

Суть операції полягає у здійсненні систематичних заходів контролю, у тому числі й безпосередньо на борту суден, які викликають підозру. Особлива увага корабельних з’єднань НАТО – до місць найбільш інтенсивного судноплавства, а щодоби у Середземному морі перебуває до 4 тисяч суден.

Віце-адмірал Ігор Тенюх каже, що західні партнери вже відзначили високий рівень українських моряків. За його словами, Командування Об’єднаних сил НАТО у Середземному морі було дуже вражене підготовкою екіпажу корвета «Тернопіль».

Корвет "Тернопіль" у Середземномор''ї
(RadioSvoboda.Ua)
Під час міжнародних навчань
(RadioSvoboda.Ua)
Адаптуватися ж українським морякам до натівських процедур попередження «нелегальної активності на морі» торік у Греції допомагав екіпаж італійського корвета «Команданте Чіґала Фульґозі», який уже був учасником цієї антитерористичної операції. А тепер спільно з моряками британського фрегата «Монтроуз» екіпаж «Тернополя» вже провів півтори сотні перевірок морських суден.

Ігор Тенюх прогнозує, що українська присутність у Середземномор’ї зростатиме, й уже в найближчому майбутньому Україна нарощуватиме свої зусилля у Середземному морі.

Уже зараз до участі в «Активних зусиллях» готовий корвет «Луцьк». Але командування ВМС України робить ставку на фрегат «Гетьман Сагайдачний». Саме він має долучитися до антитерористичних дій у Середземномор’ї наступного року.

За словами віце-адмірала, це буде вагомим внеском українського флоту, бо завдання, які стоятимуть перед фрегатом, будуть набагато серйознішими, як і набагато більшим буде район завдань, бо й тактико-технічні характеристики цього корабля набагато потужніші, аніж у корвета.

Перебуваючи 1 липня у Севастополі на святкуванні Дня ВМС України, Президент Віктор Ющенко заявив, що Україна повинна бути готовою швидко реагувати на всі зовнішні загрози. Це ключове завдання, яке він ставить перед керівництвом Збройних сил, і ВМС України зокрема.

Зазначивши, що український флот знають і шанують у всьому світі, Президент України звернув увагу саме на високі результати під час участі в антитерористичній операції у Середземному морі «Активні зусилля» та в навчаннях у рамках співпраці з НАТО.
XS
SM
MD
LG