Доступність посилання

ТОП новини

Російських персон нон грата реабілітували


Тетяна Ярмощук Київ, 10 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні група російських громадян, яким був заборонений в’їзд до України, зможе перетнути російсько-український кордон. Українська сторона вирішила скасувати рішення про їхній недопуск на свою територію

Рішення про скасування заборони в’їзду тим, кого раніше оголосили персонами нон грата, ухвалили на виконання спільних домовленостей президентів України та Росії. А коли екс-персони нон грата перетинатимуть кордон, їх офіційно повідомлятимуть про неприпустимість нанесення шкоди національним інтересам України. Про це йдеться у спільній заяві МВС та СБУ.

Нинішнім рішенням Україна виправила свою помилку, каже в інтерв’ю Радіо Свобода комуніст Олександр Голуб, втім це запізно, каже він: «Жоден з цих речників, які так чи інакше висловлювалися щодо України, не мають суттєвої ваги ані в українському, ані в російському політикумі, щоб проти них вживалися такі заходи. Це додало їм зайвого антуражу. Їхні висловлювання були піднесені на певний щабель».

За словами комуніста Олександра Голуба, у сусідній Росії подібні заходи були використані у внутрішньополітичній боротьбі, «адже ми знаємо, що там починається парламентська боротьба і попереду президентські вибори».

Поступка російській владі?

На думку ж представника Української Народної Партії Івана Зайця, скасування рішень щодо персон нон грата – це поступка української влади російській: «Такий несиметричний крок української влади не покращить відносини між Україною та Росією, але створить проблеми для самих українців. Ідуть дострокові вибори. Зрозуміло, що під час виборів в Україні завжди «одним із суб’єктів виборчого процесу» є окремі політики російської влади. Тому таке рішення може відкрити можливість для втручання таких політиків в українські внутрішні справи».

Два тижні тому президенти України та Росії домовилися створити комісію, яка вивчатиме питання щодо скасування практики оголошення персонами нон грата громадян обох країн.

Раніше Україна оголосила персонами нон грата депутатів Держдуми Росії Константіна Затулiна та Владіміра Жириновського, лiдера Євразiйського руху Александра Дугiна та лідера націонал-більшовиків Едуарда Лимонова. За твердженнями СБУ, їхні дії порушували українське законодавство.

Росiя ж забороняла в’їзд на свою територію народному депутату Петру Порошенку та раднику Президента України Миколi Жулинському. Причин заборони на в’їзд українським громадянам не пояснили.
XS
SM
MD
LG