Доступність посилання

ТОП новини

Київ скасував заборону на в''їзд до України окремих громадян Росії, а з Москви такого повідомлення поки що немає


Міністерство закордонних справ України очікує від Росії кроків у відповідь, спрямованих на ліквідацію заборони деяким українцям на в’їзд до Російської федерації. Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник МЗС України Андрій Дещиця: «Ми виходимо з того, що якщо російська сторона виступила з такою ініціативою, то вона це зробить також». За його словами, рішення української сторони скасувати заборони на в''їзд до України окремих громадян Росії, «це акт доброї волі з нашого боку, викликаний тим, що російська сторона до нас зверталась з нотою».


Міністерство закордонних справ України очікує від Росії кроків у відповідь, спрямованих на ліквідацію заборони деяким українцям на в’їзд до Російської федерації.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник МЗС України Андрій Дещиця: «Ми виходимо з того, що якщо російська сторона виступила з такою ініціативою, то вона це зробить також».

Андрій Дещиця наголосив, що існують відповідні домовленості на рівні президентів і зовнішньополітичних відомств обох країн: «Заява передбачає, що в Україну зможуть в’їжджати особи, до яких були застосовані певні заходи, направлені на заборону на в‘їзд в Україну після того, як ці громадяни РФ своїми діями чи висловлюваннями порушували українське законодавство. Однак, ми застерігаємо, що у випадку повторення ними цих дій чи висловлювань, вони будуть видворені з України. Коли буде відповідь з російської сторони – нам невідомо».

За словами речника МЗС, рішення української сторони скасувати заборони на в''їзд до України окремих громадян Росії, «це акт доброї волі з нашого боку, викликаний тим, що російська сторона до нас зверталась з нотою про те, щоб відмінити такий підхід щодо заборони на в’їзд».

Рішення української сторони не поширюється на осiб, підозрюваних у тероризмі та iнших злочинах.

Про це йдеться у спільній заявi Служби безпеки i МЗС України.

Водночас українська сторона наголошує, що при перетині держкордону України громадянами Росії, до яких застосовували обмежувальні заходи, їх офіційно попереджатимуть про неприпустимість здійснення ними надалi дiй на шкоду національним інтересам України.

У заявi нагадується, що на виконання спiльних домовленостей президентiв України i Росiї СБУ разом із МЗС провели аналiз документальних матеріалів, якi відповідно до вимог українського законодавства були підставою для заборони в''їзду на територію України окремих громадян Росiї.

«Зазначенi рiшення ухвалювалися обґрунтовано i на пiдставi даних про осiб, дiяльнiсть яких була пов''язана з посяганням на територіальну цiлiснiсть i недоторканнiсть України та розпалювання нацiональної ворожнечi», – йдеться в документi.

Матеріали до теми:

• Російських персон нон грата реабілітували
XS
SM
MD
LG