Доступність посилання

ТОП новини

«Місто на смітті»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 10 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську ніяк не можуть вирішити проблему стихійних звалищ та смітників у місті. Міський голова позбавив чотирьох своїх заступників премій, а начальника управління, відповідального за побутові відходи, звільнили. Однак бруду в місті не стає менше.

Сміття повно
(RadioSvoboda.Ua)
А сміттєвози порожні
(RadioSvoboda.Ua)
Цього року мешканці Дніпропетровська почали називати своє місто не містом на Дніпрі, а містом на смітті. З нового року міська влада бореться зі стихійними звалищами і переповненими брудом контейнерами, та поки у цій боротьбі перемагає сміття.

На ринок збирання і утилізації сміття пустили ще одне, вже третє приватне підприємство. Тепер це столична фірма, котра спеціалізується на вивезенні відходів. Попри обіцянки, ніякого тендеру не проводили, міська влада просто підписала договір із керівниками підприємства. Журналістам пояснили, що у критичній ситуації не до тендерів, мовляв, треба рятувати місто, що захлинається у бруді. Міський голова Дніпропетровська Іван Куличенко зазначив: «Іншого виходу у нас немає, і таким шляхом будемо йти».

Заступник начальника міського управління житлового господарства Анатолій Коваленко причину накопичення у місті твердих побутових відходів повністю перекладає на плечі споживачів – мовляв, платять погано, тому фірми-перевізники працюють недобросовісно.

Анатолій Коваленко: «Населення на сьогодні дуже погано платить квартплату. Дуже важко надходять гроші. Нині ми збираємо по 75% оплати, і це враховуючи, що вивезення сміття включене до тарифу на квартплату для населення».

Санстанція: в усьому винні мінімальні норми накопичення сміття

Санслужби проблему бачать по-іншому. Кажуть, міська влада сама винна — затвердила мінімальні норми накопичення сміття на душу населення, не врахувала реальної ситуації.

Головний санітарний лікар Бабушкінського району Олена Чабанова наголосила: «У місті у нас системи як такої санітарного очищення не існує. Міськрадою затверджена мінімальна норма накопичення сміття на одного мешканця –1,3 кубометра. Тоді як Кабміном було рекомендовано від 1,3 до 2,2 кубометрів. Для нашого міста мали б ухвалити максимальну норму.Нинішні норми не відповідають фактичному накопиченню. З’являється надлишок, який своєчасно не вивозиться».

«Сміттєвий» піар

Мапа звалищ Дніпроетровщини — особлива гордість обласної влади
(RadioSvoboda.Ua)
Між тим на сміттєвій проблемі у Дніпропетровську продовжують робити «піар» різні політичні сили. Особливо багато вболівальників за чистоту міста серед партійців з’явилося перед виборами. В хід ідуть і гучні заяви, і депутатські запити. Так, депутат від фракції СДПУ(о) Інна Рудкевич вимагає від міськради відкритого обговорення проблеми.

Інна Рудкевич: «З огляду на численні звернення громадян вимагаємо винести на сесію міськради всі рішення виконкому щодо сміттєвої проблеми для широкого обговорення, при цьому приділити увагу новим і старим підприємствам-перевізникам. Минулого разу ми слухали цифри, але сміття, як лежало, так і лежить. Просто нестерпно слухати скарги наших виборців».

Поки ж влада ініціює чергові новації. Обласна влада долучила до боротьби зі сміттям картографів із надточними приладами, вони створили мапу сміттєвих звалищ Дніпропетровщини, а міська – більше сподівається на фінансові нововведення: у місті хочуть запровадити окремий тариф за вивезення сміття для населення.
XS
SM
MD
LG