Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі несподівана відставка віце-прем’єра, лідера партії "Самооборона", може призвести до дострокових виборів


Єва Поштар Варшава, 10 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок увечері прем''єр-міністр Польщі Ярослав Качинський звільнив свого заступника, лідера партії "Самооборона" Анджея Леппера, звинувачуючи його у хабарництві. Кілька годин пізніше Леппер разом із його партією вийшли з урядової коаліції, однак партія поки що залишиться у складі уряду на певний умовах – вона вимагає, щоб до п''ятниці правоохоронці надали докази причетності Анджея Леппера до корупційного скандалу. Дехто вважає, що єдиний вихід із нинішньої політичної кризи – дострокові парламентські вибори.

У понеділок прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качинський заявив, що звільняє віце-прем''єра Анджея Леппера оскільки його ім’я пов’язане з корупційною справою та хабарництвом. Польські правоохоронні органи розслідують корупційну справу, де йдеться про хабарі, що були виплачені лідерам партії "Самооборона" за допомогу у рекласифікації сільськогосподарських земельних ділянок на комерційні.

Разом із Анджеєм Леппером також був звільнений міністр спорту Томаш Ліпєц від партії Право і Справедливість.

Прем’єр Качинський пояснив причини свого рішення такими словами: «Я лише можу сказати, що у справі ідеться про хабарі сумою близько мільйона євро. Як у випадку пана Леппера, так пана Ліпєца, існують докази, що вони, прямо кажучи, можуть бути причетні до злочинної діяльності».

Леппер, якого звільнили вже вдруге, відкидає звинувачення

Лідера "Самооборони" Анджея Леппера вже вдруге звільняють з посади заступника глави уряду. У вересні минулого року його звільнили через бюджетні сварки, однак через місяць він повернувся на пост віце-прем''єра і міністра сільського господарства. Тоді Леппер та його "Самооборона" були потрібні владній партії "Право і Справедливість" для збереження урядової коаліції.

Тим часом лідер партії "Самооборона" Анджей Леппер відкидає звинувачення і каже, що він невинний: «Хтось комусь давав гроші, нібито з тими грішми якісь люди прийшли до Леппера. Хай це мені доведуть».

"Самооборона" має 46 депутатів у Сеймі. Без цих голосів правляча партія "Право і Справедливість" може розраховувати на підтримку лише 203-х депутатів. У польському сеймі, який нараховує 460 місць, потрібен 231 голос, щоб мати більшість.

На думку польських оглядачів, політичну ситуацію в країні ускладнює всепольський страйк медичного персоналу. Якщо дострокові вибори таки відбудуться, то ймовірно це станеться восени. Чергові парламентські вибори у Польщі мали б відбутися за два роки.

Опозиційні партії виступають за саморозпуск парламенту

Звільнення Леппера – це вже десята зміна в кабінеті польського уряду за 20 місяців перебування партії "Право і Справедливість" при владі. Опозиційні політики звинувачують Качинського у постійному нагнітанні різних криз, щоб відволікти громадськість від того, що прем’єр не виконує своїх обіцянок. Через усе це опозиційні партії підтримують саморозпуск парламенту.

Один із лідерів опозиційної партії "Громадянська платформа" Броніслав Коморовський заявив: «Неодмінно будемо підтримувати усі пропозиції, що прямують до дострокових парламентських виборів у Польщі. Однак, на мою думку, ніщо не вдасться без рішення у цій справі владної партії "Право і Справедливість". Про це там дуже добре знають».
XS
SM
MD
LG