Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує, щоб у світі спорту грали за правилами ринку


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Спортивна діяльність має підкорятися законодавству Євросоюзу – федерації і клуби мусять виконувати закони з конкуренції і внутрішнього ринку. Такі пропозиції містяться у так званій «Білій книзі» Єврокомісії щодо нових правил у галузі спорту.

Уперше Єврокомісія оприлюднює всеосяжну ініціативу щодо спорту – галузі, де Брюссель не має прямої компетенції. Єврокомісія пропонує заохочувати дебати щодо проблем у світі спорту, підвищувати свідомість щодо потреб цього сектору, краще боротися з такими негативними явищами, як допінг і насилля під час спортивних змагань. Брюссель визнає специфіку спорту, але наполягає на тому, що спортивні федерації і клуби мусять виконувати законодавство Євросоюзу в галузі конкуренції і внутрішнього ринку.

Комісар ЄС з освіти, культури, молоді і спорту Ян Фіґель наголосив: «У професійному футболі економічний вимір переважає. Тобто, футбол – це спортивна, але також і економічна діяльність. З європейського погляду, основні елементи Угоди про Європейську економічну спільноту мають виконуватися. Це означає свободу руху і конкуренції. Якщо ці положення не порушуються, тоді ми бачимо просто змагання між різними лігами та клубами за кращих талантів, кращих гравців».

ЄС хоче більшої прозорості у грошових виплатах та дотримання норм конкуренції

Єврокомісія пропонує оцінювати у кожному конкретному випадку, чи відповідають ті чи інші спортивні правила законам Євросоюзу в галузі конкуренції. Брюссель погоджується з тим, що спортивні команди мають певну квоту для місцевих гравців, однак вказує, що це не повинно призвести до будь-якої дискримінації через громадянство того чи іншого спортсмена. Єврокомісія звертає увагу, що будь-які правила трансферу гравців мають відповідати законам Євросоюзу щодо конкуренції і вільного пересування робітників. Брюссель наголошує, що трансфер спортсменів дає підґрунтя для занепокоєнь щодо залучених до цього фінансових потоків.

Із корупцією в галузі спорту слід боротися на загальноєвропейському рівні

Пропонується, щоб для більшої прозорості цих грошових виплат у країнах ЄС створювали системи перевірки трансферів та інформації про них. Брюссель також вважає, що з корупцією в галузі спорту слід боротися на загальноєвропейському рівні, і обіцяє й надалі стежити, як країни Євросоюзу впроваджують закони проти відмивання грошей у галузі спорту.

Пропозиції Єврокомісії викликали критику спортивних федерацій, які ознайомились із проектом так званої «Білої книги» щодо спорту – вони назвали її несміливою і нерішучою. Президент ФІФА Сепп Блаттер заявив, що політики мають залишити спорт у спокої, тоді як УЄФА назвала пропозиції великим кроком уперед. Комісар Фіґель підтвердив, що ознайомився з різними думками щодо пропозицій, але Єврокомісія має з усією відповідальністю підходити до рекомендацій у галузі спорту.

Ян Фіґель: «Ми маємо бути розсудливими і не шкодити авторитету співпраці у спорті заради самого спорту».
XS
SM
MD
LG