Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль знищив красу. Лондон готує санкції у відповідь на відмову Росії видати Андрея Луґового. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В газетах Європи продовжують публікувати чимало інтерв’ю з відомими росіянами на тему демократії в Росії. А проблема Чорнобиля є постійною рубрикою більшості європейських видань. Преса також інформує про підготовку реакції британської влади на відмову Росії видати Лондону ймовірного вбивцю – Андрея Лугового.

Чеська популярна газета «Лідове Новіни» опублікувала у середу інтерв’ю із відомою російською письменницею і телеведучою Татьяной Толстой. В інтерв’ю йдеться про долю російської демократії. Татьяна Толстая не вважає час Путіна якимось особливим, а називає цей період – «наслідком поступального процесу». Онука російського письменника і лауреата сталінської премії Алексєя Толстого вважає, що «сучасні росіяни віддають перевагу багатству перед демократією». За її словами, «росіяни часто не розуміють, що свобода, як літак, і за нею потрібен догляд, бо може зникнути так само швидко, як з’явилася». Онука і правнука знаменитого роду сказала «Лідовим Новінам»: «Ми, росіяни, до авторитаризму більше звиклі», аніж інші народи в західних країнах.

Лондонська «Таймз» публікує у середу результати багаторічного дослідження британських орієнтологів у зоні української Чорнобильської АЕС. Газета наводить один із висновків вчених, що «птахи із яскраво-червоним, жовтим чи помаранчевим пір’ям... – постраждали найбільше», а «вижило найбільше сірих».

Інша лондонська газета, «Файненшел Таймс», повідомляє у середу, що прем’єр «Браун погрожує Москві переглядом політики співпраці» у зв’язку із відмовою російської влади видати Андрея Лугового – ймовірного убивцю британського громадянина Александра Литвиненка. Вже згадана «Таймз» цитує представника уряду Великої Британії, який сказав: «ми розглядаємо можливі подальші кроки, у тому числі – припинення співпраці з Росією в одній або кількох галузях, включно з освітою, взаємодією у соціальній сфері, торгівлі та у спільних контртерористичних заходах».

А європейське видання «Інтернешнел Гералд Трібюн» інформує, що одним із наслідків дводенного візиту українського Президента Віктора Ющенка до Будапешта стало досягнення домовленості про створення в Україні для Угорщини величезного газосховища поблизу українсько-угорського кордону.
XS
SM
MD
LG