Доступність посилання

ТОП новини

Об’їзну дорогу в Луганську будують з порушеннями природоохоронного законодавства


Ярослав Гребенюк Луганськ, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У лісосмугах уздовж траси до луганського аеропорту з’явились великі проріхи. Небайдужі до зеленого оточення луганці стурбовані. Порубку вели для справи, але, все ж таки, без порушень природоохоронного законодавства не обійшлось.

У цьому місці аеропортівську трасу буде перетинати майбутня об''їзна дорога
(RadioSvoboda.Ua)
«Як їхати до аеропорту, на відтинку метрів зі 100, а можливо й 200 вирубали лісосмугу обабіч траси. Я спочатку гадав, що це дорогу розширювати будуть, але ж там від дороги до посадки метрів по 20 вільного місця – розширювати нічого не заважало. Праворуч та ліворуч – лани, нічого абсолютно немає! Нікого не було, тільки попиляні стовбури були складені штабелями», – розповів луганець Миколай Олександрович.

Виявилось, що у цьому місці аеропортівську трасу буде перетинати майбутня об’їзна дорога. Нову 24-кілометрову об’їзну дорогу почали будувати у березні і мають закінчити за 4 місяці. Чи не головною підставою для будівництва цього автошляху була екологічна безпека Луганська.

Ця траса з чотирирядним рухом стане найсучаснішою дорогою в Луганській області. Сьогоднішня об’їзна дорога вже не є такою: прокладена кілька десятків років тому, сьогодні вона проходить по місту. А через Луганськ прямує потужний потік трейлерів до Росії.

Новий шлях стане ділянкою траси Київ-Луганськ – митний пункт «Ізварине». Каже заступник начальника управління екології Луганської області Олександр Тарахкало: «Зрозуміло, якщо там буде проходити об’їзна дорога, то дерева не можуть стояти серед асфальту. Це узгодження було 3 чи 4 місяця тому, а може й півроку тому. Порушили вони цей дозвіл чи ні – це питання екологічної інспекції».

Екологічна інспекція наразі ще не зробила висновків

Державна екологічна інспекція в Луганській області виїхала на місце після запиту Радіо Свобода. Її спеціалісти з’ясували, що тут буде не звичайне перехрестя, а естакада з транспортною розв’язкою. Але порушення могло складатись у перевищенні площі передбаченої під вирубку.

Чи не захопили зайвого дорожники, екологам встановити не вдалося. Начальник відділу біоресурсів державної екологічної інспекції в Луганській області Михайло Палко зазначив: «Вони повинні за першою вимогою надати документи та підтвердити, що вони справді на законних засадах проводять вирубку. У начальника дільниці на момент перевірки ніяких документів не виявилось. Крім того, був виявлений факт спалювання порубочних залишків. Порубочні залишки вивозяться або тимчасово зберігаються, але так, як вони зробили – не можна робити в жодному випадку».

Підприємство «ФЕЛД», яке веде будівництво розв’язки, має надати документи найближчими днями. Якщо документів не буде, екологічна інспекція притягатиме фірму до адміністративної відповідальності та готуватиме розрахунки шкоди, яку нанесли зеленим насадженням.
XS
SM
MD
LG