Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент: Україна повинна мати перспективу вступити у майбутньому до Євросоюзу


Сьогодні в Європейському парламенті відбулося обговорення доповіді щодо України. Депутати Європарламенту висловили підтримку майбутньому приєднанню України до ЄС. Тільки двоє з 30 промовців – німці Ельмар Брок і Міхаель Галер виступили проти такої перспективи. Єврокомісар з питань науки та досліджень Януш Поточнік, виступаючи на сесії, наголосив: «Наша мета у цих переговорах – наблизити Україну до Євросоюзу у якомога більшій кількості галузей, але не робити висновків щодо можливого розвитку відносин України та ЄС».


Сьогодні в Європейському парламенті відбулося обговорення доповіді щодо України. Депутати Європарламенту висловили підтримку майбутньому приєднанню України до ЄС.

Тільки двоє з 30 промовців – німці Ельмар Брок і Міхаель Галер виступили проти такої перспективи.

Єврокомісар з питань науки та досліджень Януш Поточнік, виступаючи на сесії, привітав доповідь Європарламенту стосовно переговорного мандату у справі нової домовленості між Євросоюзом та Україною. Водночас він наголосив: «Наша мета у цих переговорах – наблизити Україну до Євросоюзу у якомога більшій кількості галузей, але не робити висновків щодо можливого розвитку відносин України та ЄС».

Голосування на пленарному засіданні Європарламенту має відправити дуже важливий сигнал Євросоюзу щодо того, чи чекають Україну в європейському клубі, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Автор доповіді, євродепутат від Польщі, Міхал Камінський каже, що внутрішня українська ситуація не дуже сприяла підтримці цього документу: «Я зробив багато роботи, щоб переконати всіх членів Комітету закордонних справ, що Україна на правильному шляху і нічого помилкового там не відбувається. Ось чому ми досягли цього великого успіху – тепер офіційний документ Європарламенту має слова про майбутню перспективу членства України у ЄС. Я думаю, це великий успіх всіх друзів України у цьому парламенті і всіх людей, які хочуть бачити Україну важливим членом Євросоюзу в майбутньому».

У червні резолюцію затвердив Комітет із закордонних справ Європарламенту.

У документі сказано, що для підтримки в суспільстві реформ дуже важливо показати перспективи, тому Київ і Брюссель мають завдяки переговорам укласти угоду про асоціацію, яка дозволить Україні поглибити інтеграцію з Євросоюзом і підготуватися до наступних кроків, які мають у далекій перспективі призвести до членства України в ЄС.

У резолюції євродепутати також закликають політичне керівництво України впроваджувати реформи, дотримуватися зобов’язань у галузі свободи слова, демократії, верховенства права і прав людини, посилити боротьбу з корупцією, провести адміністративну реформу.

Європарламентарі також закликають збільшити фінансову допомогу Україні, яка наразі є доволі скромною, і заохочують Київ більш ефективно брати участь у європейських проектах.

Резолюція має рекомендаційний характер і не є зобов’язуючою для Єврокомісії та країн-членів ЄС.
XS
SM
MD
LG