Доступність посилання

ТОП новини

В інформаційних технологіях найконкурентноздатніші США й Японія, а Україна – наприкінці списку


Сергій Драчук Прага, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Найкраще становище для конкурентноздатності в галузі інформаційних технологій мають США, Японія, Південна Корея й Велика Британія. Україна ж, за останнім дослідженням, із 64 розглянутих країн на 56-му місці.

(RadioSvoboda.Ua)
Наявність висококваліфікованої робочої сили, культура, схильна до інновацій, технологічна інфраструктура світового рівня, міцний режим законності і добре зважена підтримка держави, а ще прихильне до конкуренції ділове середовище – саме ці чинники визначають місце країни в Індексі конкурентоздатності в інформаційних технологіях, який уклали фахівці Дослідницького підрозділу британської видавничої групи «Економіст» (The Economist Intelligence Unit).

Із післярадянських держав значно вище від України розташувалися в списку країни Балтії: Естонія на 25-му місці, Латвія й Литва — на 30-му. Випереджає Україну з її 56-м місцем і Росія – вона на 48-му. Ше дві держави регіону, які потрапили до дослідження, Казахстан і Азербайджан, ще далі, в кінці переліку. З 14 країн Східної Європи, до якої дослідники зарахували й держави колишнього СРСР, Україна на 12-му місці.

Але й нинішні передовики в цьому переліку мають дбати, щоб не втратити свої високі місця, застерігає звіт. Наприклад, значних успіхів досягають Індія й Китай, які на сороковій позиції у списку. У цих країнах, яким кричуще бракує звичного для Заходу ділового середовища, цей недолік допомагають перекрити, зокрема, кількість і дешевизна робочої сили.

Добрі шанси має Росія

Та й цим двом державам постане тверда конкуренція, зазначають дослідники, – від таких країн, як Бразилія, Малайзія і В’єтнам, а в Східній Європі – з боку Росії, Угорщини, Польщі, Естонії чи Литви. Більшість із цих країн уже мають добрі показники, принаймні в якомусь аспекті конкурентоздатності в інформаційних технологіях, у кожній із них зростає кваліфікація робочої сили. Відтак вони можуть, знайшовши свою нішу в розробці програмового забезпечення чи відповідних послугах, просунутися в таблиці нагору.

Зокрема, щодо Росії автори звіту зазначають, що вона має особливо добрі перспективи й попри величезну слабкість інфраструктури, юридичного захисту й ділового середовища. Росія вже стала популярним спрямуванням для «аутсорсинґу» – замовлення роботи на відстані – в галузі розробки програмового забезпечення; щороку в ній з’являється по 200 тисяч нових випускників освітніх закладів у цій галузі (а тут російську школу розцінюють як «феноменальну»), і багато з них знає англійську.
XS
SM
MD
LG