Доступність посилання

ТОП новини

В Луганську створюють комунальний аналог американської рятівної служби «911»


Ярослав Гребенюк Луганськ, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Комунальна рятівна служба існує в Луганську з 2002 року. Тепер на її базі створили об’єднану аварійно-диспетчерську службу.

Співробітники комунальної служби порятунку готові на допомогу
(RadioSvoboda.Ua)
Тепер луганцям не потрібно пам’ятати телефони власного ЖЕКу та аварійних служб кожного комунального підприємства. Також можна забувати номери 01, 02 та 03. Замість них мерія подарувала жителям міста єдиний номер 077. Диспетчер приймає дзвінки, комп’ютер їх фіксує, а перший заступник міського голови щодня отримує добовий звіт: які звернення були, що зроблено.

Телефонувати на 077 можна з будь-якого приводу – від протікання даху або пориву в мережі опалювання до пограбування чи стихійного лиха.

Мешканка Луганська Наталя Глазунова розповіла: «У нас відімкнули електрику. Я не змогла додзвонитись в аварійку, набрала 077. Говорю: «У мене за такою-то адресою немає світла». Мені відповідають: «У вас там аварія у всьому кварталі, роботи ведуться». Себто, вони в курсі проблем будь-якого району міста».

Звісно, не всюди виїжджають самі співробітники служби, але вони доводять інформацію до відома відповідних служб – чи то тепловиків, чи то МНС, чи міліції. А потім служба 077 вимагає звіту, особливо від комунальників.

Всі звернення по 12-канальному телефону 077 реєструються у комп''ютерній базі даних
(RadioSvoboda.Ua)
Перший заступник луганського міського голови Маноліс Пілавов заявив: «Сьогодні наші комунальні підприємства та їхні аварійні підрозділи не дуже захоплені тим, що у нас з’явилась така служба. Тому що йде постійний контроль. Відповідно, вони нервують, але я вважаю, це тільки на перший час, потім ми все приведемо до порядку».

Рятувальна служба за № 077 – самодостатня та універсальна

Проте функції рятувальної служби 077 залишились. Маноліс Пілавов наполягає, що комунальна служба порятунку є самодостатньою і універсальною. Вона вже дублює функції, наприклад, МНС – місто придбало обладнання для збору ртуті та засоби хімічного захисту, засоби малої механізації для визволення постраждалих із розбитих у ДТП автомобілів. У планах – придбання катерів для порятунку на воді.

Мер Луганська Сергій Кравченко знайомиться з роботою служби
(RadioSvoboda.Ua)
Маноліс Пілавов: «Все, що стосується рятування життя людини, ми робимо безкоштовно. Крім того, згідно з постановою Кабінету міністрів, службі порятунку дозволяється надавати додаткові платні послуги на договірній основі. Багато, зрозуміло, ми не заробляємо. Десь тисяч до 10-ти на місяць».

Витрати з міського бюджету значно перевищують доходи від надання платних послуг. Мерія планує виділити гроші на ремонт приміщень, де розташувалась служба. Щоправда, цього року – тільки на проектно-кошторисну документацію.

Але, за словами мера Луганська Сергія Кравченка, найближчим часом місто виділить чималі кошти на обладнання. Так, на пульті у диспетчера будуть монітори із зображенням запланованих камер відеоспостереження. Їх передбачають встановити у парках та скверах, де вечорами збирається молодь, на випадок скоєння злочинів та запобігання їм. Система коштуватиме близько 200 тисяч гривень. Камери обіцяють презентувати вже у вересні.
XS
SM
MD
LG