Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція Європарламенту: українська реакція


Тетяна Ярмощук Київ, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість депутатів Європарламенту проголосувала за резолюцію, яка надає Україні перспективу стати в майбутньому членом Євросоюзу. Що це означає для подальшої євроінтеграції України, і як цей документ розцінюють в Україні?

Резолюція про перспективи членства у Європейському Союзі відкриває для України перші реальні надії на євроінтеграцію, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Леонід Кожара: «Європейський парламент працює сьогодні трохи на інших засадах, ніж сам Євросоюз, оскільки в Європарламенті рішення ухвалюються більшістю, а в ЄС поки що діє правило консенсусу. Але все одно, таке рішення наближає нас до Європейського Союзу і дає міцний сигнал для виконавчих структур ЄС, щоб позиція як Брюсселя, так і столиці Євросоюзу змінювалася на користь членства України в ЄС».

На думку ж нашоукраїнки Наталії Прокопович, нинішня Резолюція дає Україні можливість ставити питання про політичну асоціацію: «Ця резолюція наповнюється вже трохи іншим змістом. Це можливість участі наших делегацій у засіданнях різних комітетів, під час ухвалення окремих рішень, які стосуються, зокрема, і України. Сьогодні жодне зібрання членів ЄС не відбувається без того, щоб порушити питання енергетики, екології, а Україна тут одна з тих, хто бере участь у цьому процесі».

На шляху до посиленої угоди з ЄС

Наступним кроком євроінтеграції України має бути посилена угода з Європейським Союзом, каже політичний експерт Радіо Свобода Сергій Таран: «Тепер, звичайно, буде набагато легше цю посилену угоду робити такою, щоб вона була прийнятна для української сторони. Задача-максимум є закріплення в цій угоді точного формулювання, що Україна може приєднатися до ЄС. Зараз навколо цього питання будуть розгортатися основні політичні дискусії».

Учора Європарламент ухвалив резолюцію, у якій ідеться про перспективи членства України у ЄС, і носить вона лише рекомендаційний характер. За це проголосувала переважна більшість європарламентарів. Депутати наголосили, що Україна повинна проводити реформи, боротися з корупцією та підвищувати рівень політичної культури.
XS
SM
MD
LG