Доступність посилання

ТОП новини

110 років від народження поета, драматурга і письменника Мирослава Ірчана


Віталій Пономарьов Київ, 13 липня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Завтра виповнюється 110 років від народження поета, драматурга і письменника Мирослава Ірчана. Він бився у лавах трьох армій і був членом трьох комуністичних партій, а загинув як український буржуазний націоналіст.

Мирослав Ірчан (справжнє ім’я – Андрій Баб’юк) народився 14 липня 1897 року у селі П’ядиках неподалік Коломиї. Він навчався у сільській школі, Коломийській гімназії, Львівській учительській семінарії та Празькому університеті. Сімнадцяти років Ірчан записався до Легіону Українських Січових Стрільців, згодом служив в Українській Галицькій Армії, а у лютому 1920 року перейшов до Червоної армії. Він вступив до комуністичної партії Західної України, згодом у Києві викладав у школі червоних командирів.

У жовтні 1923 року Ірчан переїхав до Вінніпеґа. Він став членом компартії Канади, видавав журнали «Робітниця» та «Світ молоді» і заснував там філію письменницької організації «Гарт».

«На преріях Канади вовки виють, А в серці біль, як лис в лабетах, І страшно робиться в цій чужині, Коли подумаєш в тяжкій годині, Що доведеться тут умерти».

Через 6 років Ірчан повернувся до України і оселився у Харкові, а невдовзі вступив до партії більшовиків. Він очолював письменницьку організацію «Західна Україна» і написав загалом близько півсотні книг.

28 грудня 1933 року письменник був заарештований прямо у приміщенні центрального комітету компартії за звинуваченням у належності до української націоналістичної організації. Через 2 місяця «особлива трійка» ОГПУ засудила його до десяти років таборів. Ірчан відбув 3 з половиною роки у Соловецькому концтаборі і там був звинувачений у продовженні шпигунської і терористичної діяльності та створенні контрреволюційної організації. 3 листопада 1937 року сорокарічний Мирослав Ірчан був розстріляний в урочищі Сандормох неподалік Медвеж’єгорська у Карелії.
XS
SM
MD
LG