Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція Європарламенту: українська реакція


Рішення Європарламенту про підтримку євроінтеграційної перспективи України є свідченням довіри до зовнішньополітичного курсу України, сказав заступник голови Секретаріату Президента. Ця резолюція відкриває для України перші реальні надії на євроінтеграцію, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Леонід Кожара. На думку ж нашоукраїнки Наталії Прокопович, нинішня резолюція дає Україні можливість ставити питання про політичну асоціацію. За резолюцію, яка надає Україні перспективу стати в майбутньому членом ЄС, проголосувала в четвер переважна більшість депутатів Європарламенту.


Рішення Європарламенту про підтримку євроінтеграційної перспективи України є свідченням високого рівня довіри до зовнішньополітичного курсу, який реалізує Україна та Президент Віктор Ющенко, сказав заступник глави Секретаріату Президента Олександр Чалий.

За повідомленням прес-служби Президента, Чалий сказав: «Це правильний крок у дуже важливий для України час... Це чіткий сигнал, що підтримується зовнішньополітична стратегія Президента України Віктора Ющенка. Це велика довіра до того зовнішньополітичного курсу, який проводить сьогодні наша держава».

Як зазначив заступник голови Секретаріату Президента, Європарламент у своєму рішенні також виступає за те, щоб у новій угоді Україна – ЄС були зафіксовані конкретні європейські перспективи нашої держави: «На мій погляд, Європарламент сьогодні показав, що Україна може розраховувати на угоду про асоціацію, а в довгостроковій перспективі має право на членство у Євросоюзі».

За словами Олександра Чалого, рішення Європарламенту, незважаючи на те, що воно не є обов’язковим до виконання представниками ЄС, які ведуть з Україною переговори по посиленій угоді, «створює для нас нові можливості», які можна використати у найближчий рік для завершення роботи над документом з тими позиціями, які власне відстоює Україна в перемовинах з ЄС.

Водночас заступник голови Секретаріату наголосив, що членство в ЄС не є для України самоціллю: «Ми не повинні фіксуватися на даті членства. Ми повинні фіксуватися на тих внутрішніх перетвореннях, трансформаціях, які ми повинні зробити в Україні, щоб вона була європейською державою відповідно до європейських стандартів».

Ключовим елементом нової угоди з ЄС, за словами Олександра Чалого, має стати значне підсилення співпраці в економічній сфері, зона вільної торгівлі тощо: «Ця угода фактично означатиме політичну асоціацію України з ЄС і поступову інтеграцію української економіки в спільний ринок Євросоюзу».

Резолюція про перспективи членства в ЄС відкриває для України перші реальні надії на євроінтеграцію, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Леонід Кожара: «Європейський парламент працює сьогодні трохи на інших засадах, ніж сам Євросоюз, оскільки в Європарламенті рішення ухвалюються більшістю, а в ЄС поки що діє правило консенсусу. Але все одно, таке рішення наближає нас до Європейського Союзу, і дає міцний сигнал для виконавчих структур ЄС, щоб позиція як Брюсселю, так і столиці Євросоюзу змінювалася на користь членства України в ЄС».

На думку ж нашоукраїнки Наталії Прокопович, нинішня резолюція дає Україні можливість ставити питання про політичну асоціацію: «Ця резолюція наповнюється вже трохи іншим змістом. Це можливість участі наших делегацій в засіданнях різних комітетів, під час ухвалення окремих рішень, які стосуються, зокрема, і України. Сьогодні жодне зібрання членів ЄС не відбувається без того, щоб порушити питання енергетики, екології, а Україна тут одна з тих, хто бере участь у цьому процесі».

За резолюцію, яка надає Україні перспективу стати в майбутньому членом Євросоюзу, проголосувала в четвер переважна більшість депутатів Європарламенту


Водночас євродепутати наголошували, що Україна повинна проводити реформи, боротися з корупцією, підвищувати політичну культуру.

Резолюція Європарламенту щодо України має тільки рекомендаційний характер.

Ми, європарламентарі, хочемо, щоб Україна увійшла до Євросоюзу, заявив при представленні доповіді її автор Міхал Камінський, євродепутат від Польщі.

Майже всі промовці підтримали надання Києву перспективи стати членом Євросоюзу в майбутньому.

При цьому євродепутати наголошували, що Україна має сама докласти значних зусиль і провести реформи, досягти політичної стабільності, що Україна повинна краще боротися з корупцією, створювати сприятливий клімат для інвестицій та наближувати законодавство до європейських стандартів.

Знайшлися в сесійному залі Європарламенту і критики України, які висловилися проти надання цій країні перспективи членства в Євросоюзі.

Так, німецький депутат Міхаель Галер заявив, що якщо Київ хоче вступити до ЄС, то повинен спочатку створити політичну культуру, сумісну з європейською.

Інший депутат від Німеччини, колишній голова Комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмар Брок вважає, що Євросоюз повинен допомагати Україні підтримувати демократію і свободу, але українські політичні еліти повинні припинити ігри, які мають стосунок тільки до честолюбства.

Присутній на дебатах Комісар ЄС із науки і досліджень Янез Поточнік представив позицію Єврокомісії щодо України такими словами: «Наша мета на переговорах з Україною – наблизити її до Євросоюзу якомога ближче, у якомога більшій кількості галузей».

Віце-президент Європарламенту, євродепутат від Польщі Марек Сівець зауважив, що вислів Єврокомісії «якомога ближче» може означати і те, що Україна вступить до Євросоюзу.

А керівник Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною, румунський євродепутат Адріан Северін нагадав, що Євросоюз повинен чітко вказати: поступ на шляху до членства у ЄС залежить від внутрішнього поступу в Україні.

Матеріали до теми:

• Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС • Держсекретар Португалії: «ЄС має зміцнити відносини зі східними сусідами» • “Україна зараз далі від Європи, ніж після Помаранчевої революції”. Інтерв’ю з дослідником Лондонської школи економіки Віктором Божковим • «Ми будемо розглядати наступні кроки щодо України після того, як вона врегулює внутрішню ситуацію» – посол Португалії при ЄС • Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу» • Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів • Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС – корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти • Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом
XS
SM
MD
LG