Доступність посилання

ТОП новини

Росія допоможе Україні стати більш прийнятним кандидатом на вступ до НАТО, припинивши «радарну» співпрацю, вважає віце-адмірал Борис Кожин


За повідомленням прес-служби УНП, про це він сказав, коментуючи інформацію про внесення російським урядом у Держдуму Росії законопроекту про денонсацію міжурядового договору з Україною про оренду українських РЛС у Севастополі та Мукачевому.

«Припинивши „радарну“ співпрацю з Україною, Росія допоможе їй зробити перший крок до реального позаблокового статусу, ставши більш прийнятним кандидатом на вступ до НАТО та Євросоюзу», – заявив представник Блоку «Рух – Українська правиця» від Української народної партії, колишній перший командувач Військово-Морських Сил України віце-адмірал Борис Кожин.

За повідомленням прес-служби УНП, про це він сказав, коментуючи інформацію про внесення російським урядом у Держдуму Росії законопроекту про денонсацію міжурядового договору з Україною про оренду українських радіолокаційних станцій системи (РЛС) попередження про ракетний напад у Севастополі та Мукачевому.

На думку Кожина, якщо Росія розірве угоди про платне використання українських РЛС, це мало позначиться на національних інтересах України, оскільки економічні втрати будуть компенсовані оздоровленням воєнно-політичного становища.

За словами віце-адмірала, надаючи свої радари для оборонних систем Росії, Україна де-факто стає її військовим союзником. Це не лише суперечить стратегії євроатлантичної інтеграції України, а й створює потенційну загрозу втягнення України у військові конфлікти за участі Москви.

Російська газета «Известия» у четвер повідомила, що уряд Росії вніс до нижньої палати парламенту цієї країни законопроект про денонсацію міжурядового договору з Україною

За інформацією видання, в пояснювальній записці до законопроекту мовиться, що ресурс станцій вичерпався ще 2 роки тому.

У Секретаріаті Президента України заявляли, що не мають офіційної інформації щодо цього.

Заступник керівника Секретаріату Олександр Чалий у четвер заявив: «Якщо ми отримаємо офіційну інформацію, то безперечно це питання ми будемо обговорювати під час роботи двосторонньої комісії. Яка позиція України щодо цього питання? Вона потребує комплексного вивчення з урахуванням останніх подій, які відбуваються в контексті створення систем протиракетної оборони, і на двосторонньому, і на багатосторонньому рівнях».

На утримання радіолокаційних станцій в Україні Росія щороку витрачає майже півтора мільйона доларів.

Україна неодноразово порушувала питання про підвищення орендної плати за їхнє використання.

Матеріали до теми:

• Чи справді Росія хоче відмовитись від використання українських РЛС?
XS
SM
MD
LG