Доступність посилання

ТОП новини

Чортова дюжина – чи така страшна п’ятниця 13, як її малюють?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи дійсно варто бути на сторожі цього дня ми запитали у перехожих на вулиці? /images/photo/SL_13.07.2007_n1.jpg Мирослава, абітурієнтка: - Кожна п''ятниця-13 для мене гарний день. Все встигаю и все добре складається. Забобонні люди кажуть, що день нещасливий, але я не забобонна. /images/photo/SL_13.07.2007_n2.jpg Ігор, майстер: - А мені треба було сьогодні передати документи, вже годину чекаю - немає людини, і трубку не беруть... П''ятниця-13... /images/photo/SL_13.07.2007_n3.jpg Віка, студентка: - Все що на сьогодні запланувала, все виконала, досить вдало... Якби ви не нагадали що сьогодні п"ятниця-13 я б і не згадала... /images/photo/SL_13.07.2007_n4.jpg Микола службовець: - Я не забобонний. Якщо ви вірите в прикмети, то вони і справджуються для вас... /images/photo/SL_13.07.2007_n5.jpg Руслана, страховий агент: - Якщо я не вірю, якщо я знаю, що в мене сьогодні все буде добре - то так і буде. Все від наших думок. Я такі дні сприймаю як звичайні і нормальні. Віола Бурда, Леся Штогрин П’ятниця тринадцяте - збіг який випадає не так вже й часто. Цього року - лише двічі. З давніх-давен таке поєднання вважалося днем нещасливим. Хтось навіть називав його чортовим. За одним із повірь, саме цього дня на шабаш злітаються дванадцять відьом, а тринадцятим до них доєднується сам сатана. У когось такі слова можуть викликати лише посмішку, а хтось скасує на сьогодні всі важливі зустрічі і не виходитиме з дому. Чи варто очікувати від сьогоднішнього дня чогось поганого? І наскільки забобонні українці?

Наукового підтвердження того, що п’ятниця, тринадцяте — день несприятливий, немає. Астрологи і нумерологи стверджують: вираховувати “пощастить чи не пощастить” комусь сьогодні, як і в будь-який інший день, потрібно для кожного окремо і загальної тенденції немає. Але люди з покоління в покоління передають одне одному забобони: у день числа чортової дюжини, який припадає на п’ятницю, треба бути обережним.

Більше віри, аніж правди

“Забобони.1. Віра в існування надприродних сил, у долю, у ворожіння, у віщування, в основі якої лежать релігійні уявлення, передсуди.//Віра у прикмети, в те, що деякі дії, явища, істоти, маючи надприродні сили, є запорукою удачі чи невдачі у чому-небудь. //Передсуд, що грунтується на такій вірі. 2. Помилкові погляди на що-небудь, які стали звичними в житті певних верств населення. Великий тлумачний словник української мови ”


Вісімнадцятирічна Оля ще жодного разу не постраждала від прикмет. З нею нічого не траплялось у п’ятницю тринадцятого числа, у неї не псувались плани після того, як дорогу перейшов чорний кіт. Але вірить у прикмети вона беззастережно. У день чортової дюжини вона навіть не хоче виходити з дому:

“Мені здається, що є щось страшне в таких днях, тому не дуже їх люблю. Намагаюся не спілкуватися із чужими людьми та не планувати серйозних справ. Але вірю і в гарні прикмети: дощ у дорогу – це добре, коли людина переходить тобі дорогу з повними відрами – теж добре...Не можна забирати віник у тієї людини, яка замітає, бо буде погана свекруха, не можна в чужому домі мити посуд, бо дівчина може не вийти заміж... ”

13...13?13!

Абсолютно спростовують нещасливість числа 13 у столичному ДАЇ. Ці дні збільшення кількості ДТП не спостерігається. Натомість п’ятниця, незалежно від числа, за такою статистикою нещаслива — але в цьому немає ніякої містики. Застерігає Геннадій Гребньов, начальник відділу звязків з громадськістю столичної Державтоінспекції:

“У цей день люди виїжджають за місто, інтенсивність руху транспорта велика, зокрема на приміських дорогах, а до чисел кількість аварій ніяк не прив’язана. Але оскільки п’ятниця, хочу попередити водіїв: будьте уважними, обережними, дотримуйтеся правил дорожнього руху... ”

Втім, коли в “нещасливі” за повір’ями дні пропонують ризиковану справу, не варто відразу відмовлятися. Своїм прикладом це довів український спортсмен Сергій Бубка. Рівно 22 роки тому, 13 липня, український легкоатлет першим у світі перестрибнув планку висотою в 6 метрів! Зараз на рахунку спортсмена вже 35 світових рекордів, стрибнути вище 6 метрів 15 сантиметрів не вдалося ще нікому, окрім нього. Але той рекорд 13 липня запам’ятався Сергію Бубці назавжди, оскільки все починалося непевно і незаплановано. Прес-секретар Сергія Бубки Іван Бондаренко каже, що того дня Бубка мав брати участь у зовсім іншому турнірі у Ніцці, але там щось не вийшло і Сергій потрапив у Париж. До цього зранку, сидячи в московському готелі “Спорт”, думав – їхати чи ні. Далі Сергій так описував події 13 липня 1985 року:

“У Парижі, виявляється, якийсь турнір, організатори хочуть, щоб і я там виступив обов’язково. У “Шереметьєво”, поки була волокита із реєстрацією, знайшов телефон-автомат і подзвонив Петрову (тренер Сергія Бубки), “Запрошують сьогодні стрибати”, – сказав я. “Орієнтуйся на своє самопочуття, вирішуй на місці сам” – і короткі гудки із слухавки... Вирішуй сам... “А що тут вирішувати? Раз просять – буду стрибати!”

Число 13 і незапланований візит на Паризький турнір підтвердив славу українського стрибуна із шестом Сергія Бубки.

Що може бути страшніше за п’ятницю – 13? Лише п’ятниця -17!!! Або розкрита в хаті парасолька...

Забобони річ інтернаціональна. В США, приміром, хмарочоси не мають 13 поверху, американці бояться чортової дюжини і не планують на цю дату жодних важливих події. У японських лікарнях немає 4 поверху та 4 палат – бо в цій країні цифра 4 вважається “числом смерті”. У Італії все навпаки: цифру 13 там поважають, а от остерігаються теж п”ятниці, але в поєднанні із числом 17. Особливо це стосується мешканців Неаполя, вони найбільш схильні до забобонів, каже римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик. На цей день, кажуть, не можна планувати весілля або важливі справи, бо все, в результаті, зійде нанівець. Сицилійці мають недобру прикмету щодо одружень у вівторок та п’ятницю. І в цей день не можна вирушати в дорогу. Інтернаціональною прикметою є чорна кішка, яка перебігає людині дорогу, – її бояться і в Італії, і у Великій Британії, стверджує лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко. Простий приклад забобонів в Англії – схрестити пальці, щоб відлякати можливе зло. Або постукати по дереву. На нещастя вважається ставати під драбиною або сходами, розкривати парасольку у хаті, вішати підкову догори ногами. Якщо розсипав сіль (теж інтернаціональна прикмета – кажуть, сварка буде в домі), треба взяти пучку солі правою рукою і кинути через ліве плече.

На кожну отруту є протиотрута

Забобонні люди, зазвичай, бояться самостійно щрось вирішувати, тому перекладають відповідальність на предмети або події із зовнішнього світу, каже психолог Наталя Кухтіна. Забобонна людина думає так: “ День не склався не тому, що я щось не зробив ( не встиг, не зміг, забув), а тому що кішка перебігла дорогу або повернувся додому” .Цікаво, що на кожну прикмету є антидот – якась дія, яку людина мусить зробити, щоб нейтралізувати дію поганої прикмети. Якщо, наприклад, чорна кішка перебігає дорогу, то треба триматися за ґудзик – і тоді ви не підвладні впливу чорної кішки. Таким чином, можна припустити, що забобони – це страх людини, який вона обґрунтовує зовнішніми явищами. А дії, спрямовані на “знешкодження” поганої прикмети – це ритуал, якій заспокоює людину. Психологи визнають, що ритуали – річ корисна та необхідна, оскільки вони дають людині відчуття надійності та впевненості (логіка така :”Якщо так було вчора, є так сьогодні, значить – так же буде завтра”). Наприклад, чашка кави зранку налаштовує на трудовий день, а ванна з піною – на спокійний сон. Особливо це помітно на дітях – їх набагато легше вкласти спати, коли виконується ритуал – ванна, казка на ніч... І дитина спокійно засинає. Тому можна говорити, що забобонні люди не впевнені в собі, і в протиприкметних ритуалах знаходять відчуття надійності.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG