Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська влада півтора місяця приховувала серію самогубств дітей в одному з навчально-виробничих центрів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Дніпропетровська влада півтора місяця приховувала інформацію про серію самогубств дітей-сиріт в одному з навчально-виробничих центрів. Ще у травні четверо дітей-сиріт намагалися накласти на себе руки; тільки двох із них вдалося врятувати. Однією з причин самогубств «складних» підлітків може бути неналежне надання в навчальному закладі психологічної допомоги, заявляють нині в обласному управлінні освіти.

Упродовж останнього тижня травня вихованці навчально-виробничого центру №2 вчинили серію самогубств.

Спочатку повісився хлопець, який, як зараз стало відомо, програв велику суму грошей в гральні автомати.

Потім спробувала перетнути вени дівчина, з якою він зустрічався.

За кілька днів повісився ще один підліток.

А ще один – уже четвертий – травмувався через спробу викинутися з вікна.

Однак про все це стало відомо тільки зараз.

Більш ніж півмісяця керівництво закладу приховувало цю інформацію від обласного управління освіти; те, у свою чергу, ще майже місяць не повідомляло про це громадськість.

Педагоги не бачать своєї провини

У навчальному закладі й зараз про те, що сталося у травні, розповідають неохоче. Своєї провини у самогубствах дітей керівництво не бачить.

«Я не думаю, що в цьому є наша провина, що це сталося. Для нас це „ЧП“. У нас такого ніколи не було. Ми всі були, природно, приголомшені», – каже заступник директора НВЦ Лідія Ткаченко.

Працівники навчально-виробничого центру №2 кажуть, що не знають, що було поштовхом до цілої серії самогубств.

За їхніми словами, можливо, певною мірою вплинула спекотна погода.

А ймовірніше, на їхню думку, те, що всі діти, як кажуть, були «важкі», з неврівноваженою психікою, бо, як і більшість вихованців, потрапили до центру з неблагополучних родин. Кажуть, що в особистих справах дітей, які вчинили суїцид, була зафіксована схильність до самогубства.

Комендант гуртожитку закладу Любов Гезей переконана, що на вчинки дітей не могли вплинути умови перебування дітей у закладі і ставлення персоналу. Доказ того, вважає вона, – самогубства скоювали за межами закладу.

«Не на території гуртожитку, училища. Той перший хлопець поїхав до себе, в притулок, там це сталося. Другий – теж не тут. Другий навіть засуджував першого, говорив, навіщо він це зробив, я б цього ніколи не зробив. Ну був дуже складний. Оцей Серьожа, другий, був дуже складною дитиною», – згадує комендант.

Винні і керівництво закладу, і самі діти?

Однак в обласному управлінні освіти мають сумніви, що керівництво закладу зробило все можливе, щоб попередити самогубства.

Однак, сказав Радіо Свобода начальник обласного управління освіти Віктор Сиченко, діти теж винні – не зверталися за порадою до дорослих.

«Один учень програвся десь в якихось автоматах, пішов на такий шлях – покінчив життя самогубством. Ці учні не звернулися ні до психологів НВЦ, ні до керівництва закладу, щоб ті хоч якось допомогли їм хоча б доброю порадою. А керівництво НВЦ №2 невчасно вживало заходів щодо попередження випадків суїциду. І це також є причиною», – вважає Сиченко.

Обласне управління освіти звернулося до Міністерства освіти з клопотанням про усунення з займаної посади директора закладу та директора обласного навчально-методичного центру профтехосвіти.

У закладі продовжує працювати комісія, яка з’ясовує всі обставини трагедії.

Психологи провели відповідну роботу з вихованцями та персоналом.

А частину дітей невеликими групами відправили на відпочинок у табори.
XS
SM
MD
LG