Доступність посилання

ТОП новини

Київ туристичний – але майже «безготельний»


Леся Бакалець Київ, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.ua) – У Києві готелів утричі менше, ніж потрібно, говорять у Міністерстві культури і туризму. Столиці необхідні готелі всіх різновидів, із різною кількістю зірочок: великі, малі, приватні та хостели.

Нині зупинитися в Києві можна і в п’ятизіркових готелях. Для «Євро – 2012» вони мають надати притулок учасникам, організаторам та найшанованішим гостям.

Але і в позафутбольному житті України такі дорогі апартаменти також не будуть порожніми, каже Людмила Мещерських, начальник відділу регіонального розвитку Держслужби туризму і курортів.

За її словами, саме готелі високого класу зараз заповнені найбільше.

Причина – велика кількість іноземних бізнес-партнерів, інвесторів, які приїжджають у столицю у грошових справах, так званий діловий туризм.

Тому, каже фахівець, чотири- й п’ятизіркових готелів у Києві зараз не вистачає.

Найпотрібніші готелі середнього класу

Нічого поганого в готелях суперрівня не бачить і директор Українського інституту підприємництва Олександр Орленко.

Разом із тим він переконаний: п’ять зірок добре, але три краще.

Саме тризіркових готелів у Києві не вистачає просто катастрофічно, каже він.

За роки незалежності жодного такого нового готелю не збудували – тільки перероблювали старі, радянські.

Ба більше: Олександр Орленко не уявляє, де зараз у столиці можна б їх побудувати.

За його словами, тризіркові готелі мають обов’язково бути на в’їзді в місто – а там уже скрізь житлові будинки: «Скрізь житло, житло, погоня за надприбутками, це руйнує Київ як туристичний центр».

До журналіста Миколи Терельова родина Буше з Франції приїжджає вже не один рік. Він розповідає, що від українських готелів гості далеко не в захваті. Тому вони дуже щасливі, що в Україні мають багато друзів, а отже, і місце, де заночувати.

А от дорослі діти його французьких друзів їхати в Україну вже бояться, каже Микола Трельов: думають, що друзі тут є в їхніх мами і тата, а вони самі вже й не зможуть знайти, де зупинитись.

Іноземці часто полюбляють і хостели

Для туристів, які не люблять самотності і шукають нових знайомств, Київ пропонує хостели. Це гарно облаштовані гуртожитки, де в кімнаті може бути 8–10 осіб.

По всьому світі в них шалена популярність. У Києві таких недорогих притулків усього чотири.

Віце-президент Всеукраїнської молодіжної хостел-асоціації Роман Пономаренко каже, що переробити звичайний студентський гуртожиток на хостел на час «Євро – 2012» – гарна ідея.

І зовсім не складна – бо іноземців у першу чергу цікавлять навіть не умови проживання, а усмішки та привітність персоналу, вважає він: «Іноземці йдуть туди, де дешевше і де їх можуть помітити, поговорити з ними, пояснити, як доїхати».

Нестачу готелів у Києві Пономаренко пояснює просто: інвесторам вигідніше вкладати гроші в офісні центри – вони починають приносити прибуток швидше.

І тут, вважає Роман Пономаренко, київська влада має сказати своє вагоме слово і, надаючи землю під будівництво готелю, зобов’язувати "будувати саме готель і ніщо інше".

За п’ять років у Києві має з’явитися 70 нових готелів. І, як кажуть у Київській міській держадміністрації, виконати це цілком реально.
XS
SM
MD
LG