Доступність посилання

ТОП новини

ЄС стурбований порушенням прав людини у Придністров’ї


Наталія Вікуліна Брюссель, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Євросоюз має звертати увагу на порушення прав людини в Придністров’ї, вважає експерт Центру досліджень європейської політики Сандра Фернандес. Вона назвала дуже корисною резолюцію Європарламенту, яка засуджує недотримання прав людини в Придністров’ї. Водночас дослідниця вважає, що резолюція, яка носить рекомендаційний характер, не змінить підхід Брюсселя до придністровської проблеми.

Євросоюз повинен займатися ситуацією з правами людини в Придністров’ї, але резолюція Європарламенту не вплине на політику Брюсселя щодо Молдови, зазначає Сандра Фернандес.

«Такі декларації Європарламенту є корисними, щоб привернути увагу до тієї чи іншої проблеми. Але резолюції насправді не застосовуються на політичному рівні. Тож у дійсності такі декларації не впливають на спосіб, у який Євросоюз має займатися Молдовою. І ви знаєте, що тут ідеться також про бачення ситуації з боку Росії», – зазначила науковець.

У четвер Європарламент одностайно ухвалив резолюцію, яка критикує владу в Придністров’ї за грубі і поширені порушення прав людини.

Автор доповіді про Придністров’я, грецький європарламентар Маріос Мацакіс заявив про це так: «Ми рішуче засуджуємо репресії, залякування і переслідування громадян і неурядових організацій, які відбуваються в Придністров’ї. Це справа рук тоталітарного придністровського режиму. Ми закликаємо до швидкого врегулювання «замороженого конфлікту» в цьому регіоні. При цьому ми твердо наголошуємо, що територіальна цілісність Молдови в жодному разі не може опинитися під сумнівом і що режим у Тирасполі – незаконний і невизнаний, і таким він і залишиться в наших очах і в наших рішеннях».

Європарламент вважає, що ЄС повинен брати більшу участь у вирішенні конфлікту в країні-сусідці. Євродепутати пропонують, щоб Євросоюз став повноправним учасником переговорів у вирішенні придністровського конфлікту, в яких нині беруть участь Придністров’я, Молдова, Україна, Росія і ОБСЄ.

Сандра Фернандес переконана, що нині Євросоюз має м’яку політику щодо Молдови, намагається зробити економічні ресурси Молдови прозорішими – наприклад, заохочує придністровські фірми реєструватися в Кишиневі.

Дослідниця також погоджується з думкою європарламентарів, що місія ЄС із надання прикордонної допомоги Молдові та Україні є успішною.

«Я була в Молдові торік, і я думаю, що тамтешні люди бачать результати цієї місії. Цей кордон можна контролювати, тому що він зовнішній. Але в Молдові є також внутрішній кордон між Придністров’ям і молдовською державою. Тож я думаю, що місія є корисною, але вона вирішує тільки частину проблеми», – вважає науковець.
XS
SM
MD
LG