Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ України вважає «не найкращим рішенням» Президента Владіміра Путіна щодо призупинення участі Російської федерації в Договорі про звичайні збройні сили в Європі


Про це повідомило агентство УНІАН.

Про це повідомило агентство УНІАН.

За словами глави МЗС України Арсеній Яценюка ще не всі засоби і методи вичерпані для подальших переговорів: «Але таке рішення не привносить стабільності в нашу регіональну безпеку».

Арсеній Яценюк підкреслив, що цим Договором передбачається виведення з території Росії значної кількості озброєнь і, таким чином, вихід з цього договору теоретично може дати підставу для розгляду питання щодо повернення тієї чи іншої кількості озброєнь, в тому числі, на українсько-російський кордон.

Водночас міністр закордонних справ України висловив сподівання, що Росія цього робити не буде.

Прес-служба президента Російської федерації повідомила у суботу, що Президент Владімір Путін підписав указ «Про призупинення Російською Федерацією дії Договору про звичайні збройні сили в Європі і пов’язаних із ним міжнародних договорів».

Договір про звичайні збройні сили в Європі – ДЗЗСЄ був підписаний 1990 року НАТО і Варшавським договором, а поправки до договору, які враховували зникнення Радянського союзу та Варшавського пакту були внесені на саміті ОБСЄ у Стамбулі 1999 року. Адаптований договір відкритий для приєднання будь-якої європейської держави-учасника ОБСЄ.

Росія ратифікувала ДЗЗСЄ. Однак країни-учасники НАТО відмовилися ратифікувати оновлений на стамбульському саміті договір тому, що Росія не виконала зобов’язань адаптованого ДЗЗСЄ, які передбачають виведення російських військ з Грузії та Молдови.

Крім Росії адаптований договір ДЗЗСЄ ратифікували Україна, Білорусь і Казахстан. Грузія і Молдова відмовилися від ратифікації, вимагаючи виведення російських військ згідно з Стамбульськими домовленостями ОБСЄ.

Рішення Кремля вийти з ДЗЗСЄ уможливлює Російській федерації нарощувати збройні сили вздовж своїх кордонів.
XS
SM
MD
LG