Доступність посилання

ТОП новини

Щасливі та нещасні європейські країни


Ірина Халупа Прага, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що потрібно для повного щастя? Купа грошей, велика машина, яхта, палац, приватний літак? Виявляється, що ні. Нове дослідження, яке провів британський мозковий центр «Нова економічна фундація», вказує, що щастя і добробут великою мірою пов’язані з екологічним станом нашого спільного дому. Виявляється, що наші предки, живучи без тих вигод технологічного прогресу, які для нас є повсякденним явищем, все ж таки були щасливішими, ніж ми.

Індекс щасливої планети. Так називається дослідження Нової економічної Фундації, яке сьогодні побачило світ. Відразу скажу, найщасливіші європейські країни — це Ісландія, Швеція, Норвегія, Швейцарія та Кіпр. Найнещаснішими є: Угорщина, Греція, Болгарія, Люксембург та Естонія. Україна, прошу панства, ще більш нещасна, ніж Естонія. У списку 178 країн, Україна посідає 174 місце. Єдині, хто ще нещасніший за українців, це жителі Демократичної Республіки Конґо, Бурунді, Свазіланд та Зімбабве. Навіть росіяни щасливіші від українців. Щоправда, не дуже. Вони на 172 місці.

Розробляючи індекс щасливої планети, автори дослідження порівнювали різні аспекти нашого з вами життя упродовж останніх 40 років. Смертність, задоволення життям та використання природних та енергетичних ресурсів, співвідношення цих трьох чинників, власне, і становить рівень людського задоволення.

Який великий Ваш вуглецевий слід?

У той час, коли радикально змінюється клімат нашої планети, важливо, щоб ми якомога ефективніше використовували природні ресурси. На сьогоднішній день Європа використовує величезну кількість енергоресурсів для свого існування, однак рівень задоволення від цього є нижчим сьогодні, ніж 40 років тому.

Вуглецевий слід, цей новий модний термін показує нам, скільки енергії ми використовуємо і який шкідливий слід залишаємо після себе. Вуглецевий слід Європи все зростає. Щоб зупинити цей процес слід подивитися на скандинавські країни та копіювати їхню енергетичну практику. Ісландія — найщасливіша країна тому, що це щастя не обходиться коштами нашого зеленого дому. Розумна соціальна політика, поєднана з широкою політикою сталого енергетично-екологічного розвитку, доводить, що жити в екологічних рамках не значить жертвувати людським добробутом. Навпаки, це дорога до повного щастя й добробуту, констатують науковці Нової економічної фундації.

Українці люблять бідкатися

Психолог Інна Набока натомість не вважає, що екологічний чинник відіграє аж таку велику роль у щасті українців. Найімовірніше, основне тут — це українське сьогодення. Це, насамперед, якась загальна невпевненість у завтрашньому дні, невпевненість у тому, чи матимеш ти роботу, чи зможеш упоратися з економічними проблемами.

Крім того, на рівень щастя українців неабияк впливає те, що вони просто звикли скаржитися. «Нам здається, що все якось у нас не так, як в інших. Любимо бідкатися. Якщо все добре, боїмося це сказати, щоб, не дай Бог, не наврочити», – констатує психолог Інна Набока.

Ну що ж, залишається самому вирішувати – щасливі українці чи ні.
XS
SM
MD
LG