Доступність посилання

ТОП новини

Британія видворить чотирьох російських дипломатів


Ірина Халупа Прага, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Протистояння між Великобританією та Росією навколо вбивства колишнього офіцера ФСБ Александра Литвиненка триває. Великобританія підозрює Андрея Лугового у вбивстві Литвиненка і вимагає його екстрадиції. Натомість Росія категорично відмовляється видати Лугового і зі свого боку вимагає екстрадиції бізнесмена-олігарха Бориса Березовського. Сьогоднішня заява офіційного Лондона щодо видворення чотирьох російських дипломатів із Великобританії стала черговим загостренням британсько-російських стосунків.

Британське міністерство закордонних справ оголосило спро свою реакцію на відмову Росії видати Андрея Лугового, якого британстька прокуратура підозрює у вбивстві Александра Литвиненка.

Британський підданий Литвиненко помер страшною смертю. Сотні інших людей могли бути заражені радіацією, заявив сьогодні в парламенті міністр закордонних справ Великобританії Дейвід Мілібанд.

Оскільки Росія не відповіла належно у цій справі, Британія мусить на це відреагувати, наголосив Мілібанд.

Мета Британії, за його словами, – просувати цей юридичний процес, довести до уваги російського уряду наслідки їхньої відмови співпрацювати з Великобританією і забезпечувати безпеку британських громадян.

Яких саме російських дипломатів видворять?

Що це значить конкретно? Міністр закордонних справ Великобританії Дейвід Мілібанд повідомив: «По-перше, ми видворимо чотирьох дипломатів із російського посольства у Лондоні. По друге, ми переглянемо рівень нашої співпраці з Росією в цілій низці питань. Як перший крок, ми призупиняємо переговори щодо полегшеного візового режиму з Росією і застосовуємо певні зміни у нашій візовій практиці».

Хто ці дипломати, котрих видворять, – поки що не відомо. Однак підозрюють, що це співробітники розвідки та спецслужб.

Тіньовий міністр закордонних справ від Консервативної партії Вільям Гейґ заявив, що його партія підтримує такі кроки британського уряду.
XS
SM
MD
LG