Доступність посилання

ТОП новини

Бізнесово-владні обійми по-українськи


Тетяна Ярмощук Київ, 16 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент та представники великого бізнесу зробили спробу порозумітися. Результатом спроби став Меморандум, підписаний за результатами останньої зустрічі Президента з бізнесменами. Як розвивається діалог між владою та великими підприємцями? На якому етапі перебуває задеклароване відокремлення влади від бізнесу?

Сприятливі податкові умови для майбутніх інвестицій на модернізацію, інновації, а також енергозбереження. Зобов’язання сприяти легалізації відносин бізнесу з бюджетом та виведенню економіки з тіні. Зменшення навантаження на фонд оплати праці та спрямуванню різниці на підвищення заробітної плати працюючих. Про все це йдеться у Меморандумі, підписаному Президентом та представниками великого бізнесу.

На думку почесного керівника концерну «Норд» Валентина Ландика, підписання Меморандуму – це перший крок до створення при Президентові Ради великого бізнесу: «Розглядаються конкретні питання, питання того ж Податкового кодексу, питання приросту продукції по Україні. Це дуже важливі питання, і тому підписання такого Меморандуму – це перший крок до того, щоб може при Президентові буде створена Рада великого бізнесу. І це дійсно буде серйозно. Наші люди мають там працювати».

«Весь той бізнес, який ми зараз ставимо у першу десятку, пов’язаний з владою»

Сьогодні влада та бізнес в Україні залишаються взаємопов’язаними, і найближчим часом ситуація навряд чи зміниться, каже директор Інституту приватизації Олександр Рябченко: «Бізнесу мати розвиток без підтримки влади дуже важко. Весь той бізнес, який ми зараз ставимо у першу десятку, пов’язаний з владою. Коли продають місця у своїх списках політичні партії бізнесменам за 5, за 7, за 10 мільйонів доларів, складно на щось розраховувати. Якщо бізнесмен сплатив 5 мільйонів доларів за те, щоб стати депутатом, що від зробив це для того, щоб бігати блокувати трибуну? Для того, щоб 5 років займатися законотворчою діяльністю і писати закони? Хтось вірить у це?».

«Влада в Україні завжди є синонімом грошей»

Як же складаються стосунки влади та бізнесу в інших пострадянських країнах, скажімо, у Росії, і чим вони відрізняються від українських?

Російський політолог Андрій Окара: «В Росії Президент та його оточення мають абсолютну політичну владу, тому бізнес не є повноцінним владним суб’єктом. В Росії зараз створюється державно-олігархічний капіталізм. А влада в Україні завжди є синонімом грошей. Тобто, влада потрібна лише для того, щоб її можна було конвертувати в гроші» Однією з передвиборчих тез Ющенка-кандидата у Президенти було відокремлення влади від бізнесу.

Експерти ж зазначають, що нинішні позачергові вибори не змінять відносини між владою і великим бізнесом. Його представники, як і минулого року, будуть у списках усіх політичних сил.
XS
SM
MD
LG