Доступність посилання

ТОП новини

На приватних пляжах Луганщини не працює жоден рятівний пост


Ярослав Гребенюк Луганськ, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З початку купального сезону в Луганській області потонули 69 осіб. Всі – на необладнаних пляжах, більшість – у нетверезому стані. Але навіть там, де підприємці тримають пляжі поруч із кафе, рятівних станцій немає.

Начальник водолазно-рятівної служби Луганщини Микола Красиля вважає, що серед 69 загиблих більшість були у нетверезому стані.
(RadioSvoboda.Ua)
«У нашій зоні відповідальності не загинула жодна людина», – наголошує начальник водолазно-рятівної служби Луганщини Микола Красиля. На всіх офіційних пляжах працюють пости, які врятували життя 66 осіб. Однак існує певна кількість пляжів, на яких рятівників немає. Це – приватна власність.

Такі пляжі зазвичай діють у зонах відпочинку при кафе та ресторанах – «Гривал» у Станично-Луганському районі, «Вісімка» та «Апсни» у Луганську тощо. На щастя трагедій там поки що не траплялося, але, очевидно, що ці місця – зони підвищеного ризику.

Чим керуються власники прибережних кафе і ресторанів?

Відпочинок у прибережних кафе зазвичай проходить із спиртним, а серед 69-ти загиблих більшість були саме у нетверезому стані. Чому ресторатори не дбають про своїх клієнтів?

Начальник водолазно-рятівної служби Луганщини Микола Красиля зазначив: «Щоб тримати рятівника, власник має платити йому зарплату. Це перше. Далі, власник має звернутись до нас, щоб обстежити дно – це вже на платній засаді. Тому їм легше поставити табличку «Купатись заборонено». Таким чином вони відходять від закону. Вони кажуть: «Ми попередили, купатись заборонено. Все!».

Дослідження дна коштує близько півтори тисячі гривень. Після цього рятівники складають паспорт пляжу, та вимагають від власника дотримуватись встановлених норм. Зокрема встановити щити з інструкцією, як поводитися на воді, як треба діяти, якщо починаєш тонути. Натомість власники пляжів обмежуються щитами «Купатись заборонено», на які ніхто не реагує, бо люди приїздять у ці місця саме тому, що вони на воді.

Проте на луганському озері «Вісімка» і такої таблички немає. Себто адміністрація не має нічого проти, щоб люди купались. Пляж можна вважати діючим. Луганська мерія в ситуацію втручатись відмовляється.

Інструкцію, щодо спасіння на воді можна почитати на рятівній станції – та не на пляжах.
(RadioSvoboda.Ua)
Начальник управління розвитку споживчого ринку та сфери послуг Луганської міськради Юрій Ряплов зауважив: «Ні, ми не займались цією проблемою. Озеро «Вісімку» приватна фірма взяла в оренду, і ми не займались цим питанням. Так що я не можу вам допомогти нічим».

Рятівники не можуть примусити підприємців

Самі ж рятівники не мають повноважень примушувати підприємців обладнати пляж. Також вони не можуть накладати штрафи. У їхній компетенції тільки інформувати місцеву владу про порушення.

Тоді як власники незаконних пляжів мають повне право не допустити перевірників.

Микола Красиля: «Якщо це, припустимо, якийсь закритий пляж чи якась закрита турбаза, нас туди просто не пустять. Прийти та зобов’язати обладнати пляж ми не можемо. Ми можемо тільки писати листи на райдержадміністрацію, що в такому-то місці працює пляж, але він не обладнаний, просимо прийняти заходів. Дуже неефективна така робота, як ви самі розумієте».
XS
SM
MD
LG