Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині понад 11 тисяч осіб опинились у зоні ураження продуктами горіння фосфору внаслідок аварії


Учора під вечір на території Буського району зійшли з колії і перекинулися 15 цистерн товарного потягу з рідким жовтим фосфором. 6 чи 7 із них зайнялися. Під час гасіння пожежі утворилася хмара з продуктів горіння. Зона її ураження – близько 90 квадратних кілометрів. Унаслідок пожежі продуктами горіння отруїлося 16 осіб, із них 13 у стані тяжкого та середнього ступеня важкості шпіталізували. Загиблих немає. Із 6 населених пунктів Буського району тимчасово відселили близько 800 мешканців. Причини аварії наразі не відомі. Жовтий фосфор – високо отруйна речовина. Смертельна доза жовтого фосфору для людини – близько десятої частки грама.


Учора під вечір на території Буського району зійшли з колії і перекинулися 15 цистерн товарного потягу з рідким жовтим фосфором. 6 чи 7 із них зайнялися.

Під час гасіння пожежі утворилася хмара з продуктів горіння. Зона її ураження – близько 90 квадратних кілометрів.

У цю зону потрапило 14 населених пунктів Буського району, де живе 11 тисяч осіб, а також окремі території Радехівського та Бродівського районів області, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник начальника прес-служби Львівського управління МНС Віталій Туровцев.

Ближче до вчорашньої півночі пожежу переважно ліквідували.

Унаслідок пожежі продуктами горіння отруїлося 16 осіб, із них 13 у стані тяжкого та середнього ступеня важкості шпіталізували до військового медичного клінічного центру Західного оперативного командування у Львові.

Семеро шпиталізованих – працівники Міністерства надзвичайних ситуацій, двоє – працівники Державтоінспекції, четверо – місцеві мешканці.

Загиблих немає, повідомив представник МНС.

Однак на даний момент мешканці Буського району почали звертатися у лікарні та медпункти зі скаргами на нудоту і головний біль.


Із 6 населених пунктів Буського району тимчасово відселили близько 800 мешканців.

Евакуація була добровільна – в МНС дійшли висновку, що потреби в примусовій евакуації наразі немає.

У результаті сходження цистерн із рейок пошкоджено 50 метрів залізничної колії, близько 100 метрів контактної мережі і три опори.

На місці події працює комісія на чолі з віце-прем’єр-міністром Олександром Кузьмуком та оперативна група МНС.

Причини аварії тим часом не відомі.

Цистерни з фосфором прямували з Казахстану до Польщі.

Жовтий фосфор – високо отруйна речовина.

Смертельна доза жовтого фосфору для людини – близько десятої частки грама.

Отруєння цією речовиною викликає ураження кісток та кісткового мозку, некроз печінки.

Матеріали до теми:

• Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом залізничної аварії на Львівщині, через яку горіли цистерни з отруйним фосфором; можливість диверсії виключають

XS
SM
MD
LG