Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборчі плани «регіоналів»


Тетяна Ярмощук Київ, 17 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Партія регіонів вступила у передвиборчу кампанію. Перше рішення – декларація про самостійну участь у виборах.

Партія регіонів ні з ким не блокуватиметься на дострокових виборах – так «регіонали» вирішили на останньому засіданні політради.

Що ж до окремих персоналій, окремих кандидатур, з конкретними прізвищами, то, як сказав член політради партії Ярослав Сухий, вони можуть розглядатися на перебування в партійному списку лише у разі, якщо вони будуть позапартійними або членами Партії регіонів.

«Блокуватися можна потім, в сесійній залі. Думаю, що ми обов’язково будемо блокуватися з комуністами. За сьогоднішніми підрахунками, це буде коаліція 230–240 депутатів, комуністи та „регіони“», – сказав Сухий.

У списках «регіонів» на сюрпризи не чекайте

Не варто очікувати від списків Партії регіонів чогось нового, вони не надто відрізнятимуться від тих, які були на минулих виборах, каже політичний експерт Артем Біденко.

Однак певні сюрпризи бути можуть, додає він. За словами експерта, існує певна напруга між основними ідеологами партії: «Існують декілька груп – Ахметова, Януковича, Азарова – кожен з цих лідерів має своїх послідовників, і, звичайно, між ними точиться певне змагання за місця у списку. В залежності від ситуації та чи інша група буде просувати своїх людей вище чи нижче. У цій боротьбі можуть виникнути нові люди, якісь інші сірі кардинали, до яких привернеться увага суспільства».

Головне – хто переможе всередині «регіонів»

На думку ж політолога Олександра Палія, набагато важливішим буде те, що відбуватиметься у Партії регіонів після виборів.

Важливо, вважає Палій, яка з політичних течій всередині партії здобуде більшість – «чи це буде те угруповання, яке забезпечило підтримку Януковичу, чи це буде інше угруповання всередині Партії регіонів, яке дасть змогу скористатися з бренду Януковича, але привести до влади чи сподіватися на приведення до влади зовсім іншого політика, підтримуваного Ринатом Ахметовим та тими бізнесменами й політиками, які стоять навколо нього».

З’їзд Партії регіонів, де і будуть остаточно вирішені всі питання, запланований на 4 серпня. А дострокові парламентські вибори, згідно із третім указом Президента про них, мають відбутися 30 вересня.
XS
SM
MD
LG