Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом залізничної аварії на Львівщині, через яку горіли цистерни з отруйним фосфором; можливість диверсії виключають


У понеділок під вечір у Буському районі Львівщини зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн товарного потяга, в яких перевозили жовтий фосфор. Речовина в кількох цистернах зайнялася. Під час пожежі утворилася хмара з отруйних продуктів горіння. Зона її ураження становить близько 90 квадратних кілометрів, в ній живе майже 11 тисяч людей. У лiкарнях за станом на вечір понеділка перебували 17 потерпiлих, із них 4 – в реанімації. Більшість постраждалих – працівники рятувальних служб. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що оглянуто 5 тисяч місцевих жителів, «симптомів отруєння як таких немає».


Справу порушили за ознаками порушення правил безпеки руху й експлуатації залізничного транспорту, повідомила прес-служба Генеральної прокуратури.

Тим часом Укрзалізниця виключає можливість диверсії на Львівській залізниці.

За словами генерального директора компанії Володимира Козака, наразі правоохоронці розглядають три версії аварії. Перевіряють, зокрема, стан колій, рухомий стан поїзда, а також дотримання правил перевезення вантажу.

У понеділок під вечір у Буському районі Львівщини зійшли з колії та перекинулися 15 цистерн товарного потяга, в яких із Казахстану до Польщі перевозили жовтий фосфор. Речовина в кількох цистернах зайнялася.

Під час пожежі утворилася хмара з отруйних продуктів горіння. Зона її ураження, за повідомленням МНС, становить близько 90 квадратних кілометрів, в ній живе майже 11 тисяч людей.

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Тарас Батенко повідомив, що за медичною допомогою звернулися 20 осіб.

У лiкарнях за станом на вечір понеділка перебували 17 потерпiлих з ураженням верхнiх дихальних шляхiв продуктами горiння фосфору. Із них 4 перебували в реанімації. Більшість постраждалих – працівники рятувальних служб.


Міністерство охорони здоров’я заявило, що не бачить загрози для населення в районі аварії на Львівщині. За повідомленням прес-служби МОЗ, хмару, яка утворилася внаслідок горіння фосфору, вітром віднесло від населених пунктів у бік лісу. Крім того, в Міністерстві повідомили, що фахівці оглянули 5 тисяч місцевих жителів, і що «симптомів отруєння як таких немає».

А вже в Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій повідомили, що немає загрози отруєння фосфорними парами для жителiв сусідньої Волині.

Президент Віктор Ющенко доручив Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ разом із Генеральною прокуратурою перевірити обставини, які призвели до аварії.

За указом глави держави, Кабмін протягом 3 днів має скласти план ліквідації наслідків цієї аварії й протягом 10 днів ліквідувати їх.

Ющенко також доручив урядові гарантувати безпеку людей, які живуть поблизу місця аварії, розгорнути мережу шпиталів, надати продукти харчування та воду.

Виконувач обов’язків голови Львівської облдержадміністрації Валерій П’ятак повідомив, що пожежу на місці аварії локалізували.

Причини аварії наразі з’ясовують.

На місці події працює комісія на чолі з віце-прем’єр-міністром Олександром Кузьмуком та оперативна група МНС.

Міністерство охорони довкілля перевіряє території в районі аварії. За повідомленням прес-служби МНС, експерти відбирають проби ґрунту i води.

Жовтий фосфор – високо отруйна речовина. Смертельна доза жовтого фосфору для людини – близько десятої частки грама. Отруєння цією речовиною викликає ураження кісток та кісткового мозку, некроз печінки тощо.

До України вилетіли казахські фахівці для спільної розробки плану дезактивації постраждалої території. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив міністр транспорту та зв’язку Микола Рудьковський: «Випадок надзвичайно складний. Хімічна сполука, яка вилилася не виробляється в Україні і тому уже летять казахські фахівці для того, щоб спільно розробити план дезактивації території. Працює технічна група. Думаю, що протягом кількох днів будуть попередні результати, і тоді можна буде говорити про причини».

Про ситуацію в регіоні розповів редактор газети міста Буська Микола Іванців: «У селах, які підпадають під зараження, працюють моніторинг-групи. Але там ситуація більш-менш спокійніша. Найгірша ситуація в інших регіонах – які не потрапили в зону зараження. Там помітна паніка. Вона викликана повідомленнями центральних ЗМІ, які кажуть, що тут «другий Чорнобиль. Багато людей покидають свої домівки так емоційно. Вони не слухають рекомендації влади, яка закликає не панікувати і каже, що ситуація під контролем».

Матеріали до теми:

• Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором в результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім Міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним
XS
SM
MD
LG