Доступність посилання

ТОП новини

Як слід транспортувати небезпечні речовини?


Тетяна Ярмощук Київ, 17 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як регулюється перевезення небезпечних вантажів в Україні, і хто відповідає за безпеку під час перевезення таких вантажів?

Палаючі цистерни з жовтим фосфором
(Ukrinform)
Згідно із Законом «Про перевезення небезпечних речовин», до таких належать: вибухові речовини, гази, речовини, що окислюються, токсичні та корозійні речовини. Головна відповідальність за їх перевезення покладена на відправника вантажів.

Відправник небезпечного вантажу зобов’язаний додати до перевізного документа аварійну картку та пред’явити договір страхування відповідальності на випадок аварійної ситуації. А у разі прийому вантажу у власному рухомому складі пред’явити ще й Свідоцтво про технічний стан вагона. У перевізному документі, окрім повного та точного найменування вантажу, обов’язково має бути зазначений номер, клас та підклас небезпеки, номер аварійної картки та страхові документи.

Більшість техногенних аварій – наслідки порушення норм безпеки

Небезпечні вантажі завантажують та пред’являють до перевезення на під’їзних коліях. Пломбування здійснюється відправником вантажу. Відповідальність за правильність оформлення перевізних документів, зокрема, й щодо назви вантажу, наявності відповідних знаків небезпеки, а також дотримання умов наливу, зливу і очищення вагонів покладається на відправника і одержувача.

Перевезення небезпечних вантажів в Україні регулюється цілою низкою документів, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода колишній міністр транспорту та зв’язку Євген Червоненко: «Це спеціальні норми, які по кожному виду транспорту є окремі, і вони лягають на окремі департаменти виконання».

Окрім того, на залізницях діють і «Правила безпеки та порядок ліквідації наслідків аварійних ситуацій з небезпечними вантажами при перевезенні їх залізничним транспортом». Статистика ж свідчить: більшість техногенних аварій є наслідком порушення норм безпеки.

Матеріали до теми:

• Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом залізничної аварії на Львівщині, через яку горіли цистерни з отруйним фосфором; можливість диверсії виключають • Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором в результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім Міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним
XS
SM
MD
LG