Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 липня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Єврокомісія готова надати допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом, однак для цього українській владі слід самій звернутися із запитом. Про це Радіо Свобода повідомила речниця Комісара ЄС з довкілля Барбара Гельфферіх.

Єврокомісія дізналася про катастрофу біля Львова із преси. Допомогу Україні Єврокомісія може надати через спеціальну структуру – так званий «механізм цивільного захисту», який відстежує катастрофи у світі на кшталт тієї, що трапилася у Львівській області.

Речниця Комісара ЄС з довкілля Барбара Гельфферіх зазначила: «Ми допомагаємо на запит – тобто, будь-яка країна світу може попросити нас про допомогу у випадку крайньої необхідності. У цьому випадку Україні слід звернутися до генерального директорату «Екологія» в Єврокомісії у Брюсселі, до Центру моніторингу і інформації. Ми вже виявили ініціативу, підтримуючи зв''язок з українською владою і пропонуючи їй допомогу. І ми очікуємо на їхню відповідь».

Україна не зверталася за допомогою до ЄС

За інформацією Барбари Гельфферіх, керівництво України за станом на середу не зверталося за допомогою. Вона зазначила, що Єврокомісія вже проводила розмову з румунською і польською владою, щоб дізнатися, наскільки проблематичною вони вважають екологічну ситуацію після катастрофи у Львівській області. За словами прес-секретаря, наразі Єврокомісія не отримала від Варшави і Бухареста негативної відповіді про те, що аварія в Україні може становити проблему для Польщі і Румунії.

А на запитання Радіо Свобода, чи стурбований Брюссель екологічною ситуацією в Україні після аварії поїзда з фосфором, Барбара Гельфферіх відповіла: «Так, ми стурбовані. З наявної інформації ми робимо висновок, що це локальна подія. Але, знаєте, ніколи не можна передбачити розвиток таких подій. Ми відстежуємо ситуацію. Я знаю, що польська влада також пильнує цю ситуацію».

Речниця Комісара ЄС з довкілля також зазначила, що Єврокомісія може запропонувати й іншу допомогу – йдеться про дослідження та відправку експертів, які вивчають коротко- і довгостроковий вплив на довкілля та здоров''я.

Матеріали до теми:

• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб • Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти • Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині? • Людський аспект техногенної аварії на Львівщині • Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині • Техногенні катастрофи і відповідальність влади (Прямий ефір) • Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним • Як слід транспортувати небезпечні речовини? • Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині
XS
SM
MD
LG