Доступність посилання

ТОП новини

Людський аспект техногенної аварії на Львівщині


Тетяна Ярмощук Київ, 18 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Після аварії на Львівщині за медичною допомогою звернулися приблизно 70 осіб. Близько двох десятків постраждалих перебувають у лікарні. Кількість евакуйованих із зони аварії перевалила за тисячу, а число тих, хто «самоевакуювався», наразі встановити неможливо.

Кількість людей, які звертаються за медичною допомогою після аварії потягу на Львівщині, який перевозив жовтий фосфор, збільшується. За повідомленням прес-служби Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, до медичних установ iз симптомами інтоксикації дихальних шляхів звернулися близько 70 людей, серед яких 25 ліквідаторів аварiї.

А у Міністерстві оборони повідомляють, що наразі у військово-медичному центрі Львівщини перебувають 18 постраждалих iз діагнозом «гостре інгаляційне отруєння продуктами горіння фосфору». Стан трьох iз них – середньої тяжкості, решти – легкої.

Евакуювали понад тисячу осіб

Із зони аварії вже евакуювали понад тисячу осіб. За словами редакторки Бузького радіо Лесі Дацко, це стосується передусім дітей: «Дітей з Бузька повивозили, а з сіл – і поготів. Хто мав можливість сам повивозив, решті – дали автобуси і централізовано вивезли усіх бажаючих, навіть з Бузька. І в гімназіях, і сиротинцях поселені діти, і в садочках також».

Речник МНС Ігор Кроль повідомив, що сьогодні на засідання штабу комісії з лiквiдацiї наслідків надзвичайної ситуації вирішили не проводити примусової евакуації населення.

А перший віце-прем’єр Олександр Кузьмук, який вчора порівнював аварію на Львівщині з другим Чорнобилем, запевняє, що екологічна ситуація в регіоні поліпшується: «Людям можна дихати повітрям в районі, пити воду зі своїх колодязів, збирати врожай, випасати худобу і купатись у водоймах. Всі аналізи, зібрані вчора і оброблені цієї ночі, дають мені повне право стверджувати, що екологічно цей район вже не забруднений».

«Влада намагається применшити результати забруднення...»

Втім, на думку колишнього міністра екології Юрія Костенка, сьогодні влада намагається применшити масштаби аварії: «Як завжди, влада робить вигляд, що нічого не трапилося. Тому що кожне переселення – це додаткові кошти. І тому все відбувається у традиційний спосіб, так як було при Чорнобильській аварії. Влада намагається применшити результати забруднення з тим, щоб менше використовувати коштів. Це ж небезпечні речовини. Це ж фосфорна кислота утворюється при горінні фосфору, отруйна речовина. При попаданні в органи дихання у людей можуть виникати сильні токсичні ураження».

Президент Віктор Ющенко доручив Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ та Генеральній прокуратурі перевірити обставини, які призвели до аварії. За Указом глави держави, Кабмін упродовж 3 днів має скласти план ліквідації її наслідків та за 10 днів ліквідувати їх. Прем’єр-міністр заявив, що рішення про відповідальність винних в аварії буде ухвалене після завершення слідства.

Аварія сталася у понеділок увечері – з рейок зійшли 15 вагонів з жовтим фосфором, 6 із них одразу зайнялися. До зони ураження потрапили 14 населених пунктів, в яких мешкає 11 тисяч людей.

Матеріали до теми:

• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб • Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти • Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині? • Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом • Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині • Техногенні катастрофи і відповідальність влади (Прямий ефір) • Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним • Як слід транспортувати небезпечні речовини? • Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині
XS
SM
MD
LG