Доступність посилання

ТОП новини

Колишній міністр екології Юрій Костенко вважає, що влада намагається применшити масштаби аварії на Львівщині


Про це Костенко заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

В інтерв’ю Радіо Свобода Юрій Костенко сказав: «Як завжди, влада робить вигляд, що нічого не трапилося. Тому що кожне переселення – це додаткові кошти. І тому все відбувається у традиційний спосіб, так як було при Чорнобильській аварії. Влада намагається применшити результати забруднення з тим, щоб менше використовувати коштів. Це ж небезпечні речовини. Це ж фосфорна кислота утворюється при горінні фосфору, отруйна речовина. При попаданні в органи дихання у людей можуть виникати сильні токсикологічні ураження».

На засідання штабу комісії з лiквiдацiї наслідків надзвичайної ситуації у Львівській обасті вирішили не проводити примусової евакуації населення. Про це повідомив речник МінНС Ігор Кроль.

Напередодні, у вівторок, 17 липня, Президент Віктор Ющенко доручив Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ та Генеральній прокуратурі перевірити обставини, які призвели до аварії. За Указом глави держави, Кабмін упродовж 3 днів має скласти план ліквідації її наслідків та за 10 днів ліквідувати їх.

Прем’єр-міністр заявив, що рішення про відповідальність винних в аварії буде ухвалене після завершення слідства.

Аварія сталася у понеділок увечері – з рейок зійшли 15 вагонів з жовтим фосфором, 6 із них одразу зайнялися. До зони ураження потрапили 14 населених пунктів, в яких мешкає 11 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG