Доступність посилання

ТОП новини

Техногенна катастрофа на Львівщині


Надія Яремчук, Леся Бакалець Київ, 18 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Несправні колії, погана робота локомотивної служби, втручання сторонніх осіб чи порушення під час завантаження фосфору у цистерни. Генпрокуратура висунула такі 4 основних версії катастрофи на Львівщині. Актуальні питання, котрі турбують людей, – чи може повторитися займання фосфору і хто винний у фосфорній трагедії?

У повітрі деяких сіл, що знаходяться у зоні ураження, виявлено фосфорний ангідрид, концентрація якого перевищує допустиму норму у 23 рази. Про це повідомило сьогодні зранку Міністерство охорони довкілля. Хоча надходили і спростування цієї інформації.

Тим часом все більше мешканців уражених територій звертаються за медичною допомогою. Редактор місцевого радіо на Львівщині Леся Дацко розповіла, що зараженою зоною постійно їздить мобільний медичний автобус (до речі, єдиний на увесь Буський район).

Леся Дацко: «Люди конкретно питали, де вони. Ми себе дуже погано почуваємо. Симптоми називали. Але зараз дуже велика спека і тому складно відрізнити симптоми отруєння і гіпертонії».

Різноманітна інформація – дезорієнтує і викликає паніку

На місцевих мешканців, як зазначає Леся Дацко, зливою падає різноманітна інформація – що страшенно дезорієнтує і часто викликає паніку серед людей.

В свою чергу віце-прем’єр-міністр України Олександр Кузьмук, який ще вчора назвав техногенну катастрофу на Львівщині другим Чорнобилем, сьогодні описав постраждалий район як екологічно незабруднений і заспокоював місцевих мешканців.

Олександр Кузьмук: «Людям можна дихати повітрям в районі, спокійно і впевнено, пити воду зі своїх колодязів, збирати врожай, випасати худобу і купатись у водоймах. Всі аналізи, зібрані вчора і оброблені цієї ночі, дають мені повне право стверджувати, що екологічно цей район вже не забруднений».

Прокуратура розглядає 4 основні версії техногенної аварії

Генпрокуратура розглядає 4 основні версії причин катастрофи – через неправомірні дії робітників локомотивної бригади, або через недотримання правил безпеки, коли завантажували в цистерни жовтий фосфор, або через несправність рейок, або через втручання сторонніх осіб.

Цистерни, що прямували з Казахстану були справні – заявила Радіо Свобода пані Кошкарова, радниця голови правління «Казфосфат», компанії-відправника цистерн з фосфором.

Нагадаємо, що 16 липня увечері, в Буському районі Львівської області на залізничному перегоні Красне-Броди біля станції Ожидів сталася аварія вантажного потягу: перевернулися 15 цистерн із жовтим фосфором. 6 із них загорілися. Випари утворили отруйну хмару. У зону ураження попали 14 сіл Львівщини.
XS
SM
MD
LG