Доступність посилання

ТОП новини

Президент вважає неприпустимими спроби уряду приховати реальні наслідки аварії поїзда з фосфором на Львівщині


Про це Віктор Ющенко заявив у четвер в Криму під час робочої наради з керівництвом Секретаріату Президента та апарату РНБО України. Глава держави також вважає недостатніми дії уряду щодо захисту жителів Львівщини, які постраждали від техногенної аварії. У понеділок у Львiвськiй областi зiйшли з рейок 15 цистерн iз жовтим фосфором, який рухався транзитом через Україну з Казахстану до Польщі. В зоні ураження опинилися 14 населених пунктів, в яких проживає 11 тисяч осіб. У лікарнях Львівщини, за останніми даними, перебувають близько півтори сотні осіб.


Про це Віктор Ющенко заявив у четвер в Криму під час робочої наради з керівництвом Секретаріату Президента та апарату РНБО України.

«Практика радянської влади, коли принципом вирішення проблеми були заспокійливі чиновницькі звіти, замість професійних дій та замовчування – замість чесного інформування, не може бути нормою життя в Україні», – наголосив Президент.

Глава держави також вважає недостатніми дії уряду щодо захисту жителів Львівщини, які постраждали від техногенної аварії.

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій раніше заявляло про відсутність загрози навколишньому середовищу внаслідок аварії. А віце-прем’єр Олександр Кузьмук наголошував, що жителі уражених районів можуть спокійно пити воду з криниць, їсти городину та купатися у місцевих водоймах.

Міністерство ж охорони здоров’я рекомендує жителям ураженого фосфором регіону обмежити перебування на відкритому повітрі, не пити воду з колодязів до отримання даних аналізів санепідемстанції та не вживати городини без спеціальної її обробки.

У лікарнях Львівщини, за останніми даними, перебувають близько півтори сотні осіб.

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я, у лікувальних закладах під час госпіталізації в основному встановлюють попередній діагноз: отруєння парами фосфору.

Медики продовжують профілактичні огляди мешканців населених пунктів, що потрапили у зону ураження.

Понад тисячу осіб евакуювали.

17.07.2007 р.
У понеділок у Львiвськiй областi зiйшли з рейок 15 цистерн iз жовтим фосфором, який рухався транзитом через Україну з Казахстану до Польщі.

В зоні ураження опинилися 14 населених пунктів, в яких проживає 11 тисяч осіб.

За фактом аварії порушили кримінальну справу.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович у середу заявив, що держава повинна забезпечити виплату компенсацій постраждалим від техногенної аварії на Львівщині. Під час засідання уряду Янукович наголосив, що може бути заподіяні збитки сільськогосподарським угіддям та худобі, що перебувають як у приватній, так і у колективній власності.

Тим часом представники МНС у четвер почали піднімати непошкоджені цистерни з фосфором. Їх мають намір відправити до Казахстану. Голова МНС Нестор Шуфрич повідомив: «Пошкоджені цистерни будуть відремонтовані на місці. Вже прибули спеціалізовані залізничні загони. Піною і водою весь час поливають цистерни, в яких, можливо, можуть бути пробоїни».

Матеріали до теми:

• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб • Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти • Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині? • Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом • Людський аспект техногенної аварії на Львівщині • Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині • Техногенні катастрофи і відповідальність влади (Прямий ефір) • Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним • Як слід транспортувати небезпечні речовини? • Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині
XS
SM
MD
LG