Доступність посилання

ТОП новини

115-ту річницю від дня народження митця і письменника Бруно Шульца відзначили зірки польського кіно та відомі художники


Єва Поштар Варшава, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Гданську вшанували 115-ту річницю від дня народження та 65-ту річницю смерті відомого письменника та митця, уродженця Дрогобича, Бруно Шульца. У залах Національного музею в Гданську відкрита масштабна виставка «У бік Шульца».

(public domain)
Як говорять організатори виставки «У бік Шульца», вона є доказом того, що поляки відчувають великий сентимент до клімату довоєнних містечок Галичини – таких як Дрогобич, де народився і проживав відомий польський письменник Бруно Шульц. У таких містечках пограниччя культур впродовж століть поруч жили українці, поляки та євреї.

Клімат пограниччя дуже добре передає зібрана на гданській виставці графіка Яна Лебенштайна, а також відомого литовського художника, який проживає у Польщі, – Стасиса Еідрігевічіуса, роботи Тадеуша Кантора та мистецькі твори уродженця Гданська, німецького письменника, лауреата Нобелівської премії Гюнтера Грасса.

Про ідею виставки одна із її організаторок Йоанна Шимуля-Григєль розповіла: «Грасс про це пише. Він називає себе людиною пограниччя. Може йшлося про те, що виставка має показати, як раніше відбувалось взаємопроникнення сусідніх культур. Що це взагалі було можливе. На мою думку, цей історичний клімат надалі нам близький. Може, ми сьогодні тужимо за ним».

До 23 серпня в приміщеннях Національного музею у Гданську відкрита виставка "У бік Шульца". Музей знаходиться в історичному палаці Гданських обатів з 18 століття, де колись був монастир отців Цистерсів
(official site)
Образ Бруно Шульца у світовому кіно

Виставку, присвячену Бруно Шульцеві, організовано як супровідний захід гданського «Кінофестивалю Зірок». Завдяки цьому фестивалю Гданськ (місто на півночі Польщі, розташоване над Балтійським морем) став літньою столицею польського кіно. Не дивує, що на цьому кінофестивалі присутній також образ Бруно Шульца, яким цікавиться світове кіно. Тому у 115-ту річницю від дня його народження символічно у бік Шульца повернулись найбільш відомі польські художники.

Уперше на виставці, присвяченій Бруно Шульцові, виставлені великі за розмірами скульптури відомого польського художника Адама Мияка. Знайдемо тут також різьблення відомого у світі польського скульптора Ігоря Міторая. На виставці також представлені фрагменти сценічного оформлення з американських кінофільмів про Бруно Шульца.

На фото - один із виставкових залів гданського Національного музею
(official site)
Йоанна Шимуля-Григєль зазначила: «Частина з них співзвучна з фільмом Аллана Старського «Республіка мрій». Це один з виставкових залів, в якому відтворено кімнату, в якій жив Бруно Шульц. Там, між іншим, бачимо його ліжко, клітку для птахів над ним. Маємо тут також театральні костюми до спектаклів, які проектувала відомий сценограф Софія де Інес. Ці костюми, сукні створюють своєрідний клімат, тому що нагадують казкових птахів із робіт Шульца».

«Коли думаю про феномен Бруно Шульца, відчуваю клімат незвичності, таємничості»

Клімат Дрогобича, в якому довелось жити Шульцу, на виставці «У бік Шульца» показано на фотографіях відомого у світі польського театрального режисера із Любліна Лешека Мондзіка.

Люблінський артист не приховує свого захоплення Бруно Шульцем: «Коли думаю про феномен Бруно Шульца, відчуваю клімат незвичності, таємничості. Приваблює його скромність і природність. Він повністю розчинився в кліматі Дрогобича, став його невід''ємною частиною».
XS
SM
MD
LG