Доступність посилання

ТОП новини

Борис Березовський: «Мені повідомили, що це буде людина з Москви.., і під час зустрічі вона мала б мене вбити»


Богдана Костюк Київ, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В інтерв’ю Радіо Свобода відомий бізнесмен і критик Владіміра Путіна та його режиму Борис Березовський, який зараз мешкає у Лондоні, розповів про плани замаху на нього.

Прес-конференція Бориса Березовського у Лондоні, 19 липня 2007 р.
(AFP)
Радіо Свобода: Чи справді Ви переховувались від вбивці поза межами Великобританії?

- Так, справді, Скотланд Ярд рекомендував мені виїхати з країни й дочекатися, доки проблему не буде розв’язано. Що й трапилось – за тиждень мені перетелефонували і сказали, що можна повертатись до країни.

Радіо Свобода: З інформаційних повідомлень, надзвичайно важко скласти уявлення, що все-таки сталось. Що сталося з людиною, яка готувала замах на Ваше життя – її заарештовано чи вислано з Британії?

- Не маю жодної додаткової інформації з цього приводу. Мені тільки сказали, що ситуацію розв’язано, людину знешкоджено, і це дозволило мені повернутись назад до Британії.

Радіо Свобода: Чи читали Ви статті у часописах «Sun» і «Times», що, за їхніми даними, ця людина перебувала у готелі «Гілтон» в лондонському районі Park Lane?

- Я читав ці статті. Нічого дивного, що та людина перебувала у «Гілтоні» – адже цей готель розташований якраз поруч із моїм офісом, звідти до мене пішки три хвилини.

Радіо Свобода: Але Вам не сказали, хто це? Чи це хтось із Вашого оточення (з ваших знайомих)?

- По суті – так. Ще три місяці тому мене повідомили московські знайомі, що готується замах на моє життя. І що акт цей готується у Лондоні, і він буде абсолютно інакшим, ніж убивство Александра Литвиненка. Мені повідомили, що це буде людина з Москви, котру я знаю, котра проситиме зустрічі зі мною, і під час зустрічі вона мала б мене вбити. І поліції ця людина пояснила б, що вбила мене внаслідок бізнесових суперечок.

У цьому випадку (бізнес-претензії, і що він не переховується від правосуддя) йому за британськими законами «світило б» до 20-ти років ув’язнення. Також – згідно з британськими законами – у разі зразкової поведінки у перші 10 років тюрми людину відпускають. Людина мала отримати гроші і її сім’я мала отримати гроші, тобто він був би повністю забезпечений. І відсиджувати термін він би мав не в «Матроській тиші», а в одній з британських тюрем. Тобто, це для нього гарантія, що над ним не знущатимуться, не піддаватимуть тортурам, що він матиме гарне харчування, телебачення. Займатиметься спортом, навчатиметься. Те, що сталося нещодавно, повністю підтвердило сценарій, який планували раніше, про який я й повідомив Скотланд Ярд.

Радіо Свобода: Ви запропонували Андрею Луговому зустрітись на нейтральній території. Що за країна може бути нейтральною територією поміж Заходом і Росією? Китай? Індія?

- Я ніколи не вживав слово «нейтральна». Я казав: «інші країни» – які мають незалежну від виконавчої влади, некорумповану судову систему. Таких країн чимало – наприклад, Данія, Норвегія, Німеччина, можна ще назвати не менше 5-6 країн у Європі. Я виявив цю ініціативу заради однієї лише мети. Я хочу ще раз наголосити, що це особисто Путін наказав знищити Александра Литвиненка, і я хочу продемонструвати, що за жодних обставин Луговому не дозволять виїхати за межі Росії, у жодні треті країни. І коли він каже, що готовий поїхати до будь-якої держави, окрім Британії, тому що там, мовляв, у нього зіпсована репутація – я хочу показати, що все це ігри. Я хочу показати, що Кремль загнаний у глухий кут, і все одно він блефує, грає, корчиться. І я хочу зменшити цей простір для блефу.
XS
SM
MD
LG