Доступність посилання

ТОП новини

У Західній Європі злякалися фосфорної хмари з України. Росія може стати для Європи гіршою за Аль-Каїду (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Газети пишуть про розчарування громадян Чехії з приводу їхнього вступу до ЄС. Чимало газет із занепокоєнням інформують про фосфорну катастрофу в Україні. А відомий радянолог попереджає в європейській пресі про наростання для Європи загрози путінської Росії.

Англомовна чеська газета «Праґ-Поуст» у останньому числі наводить дані відомого у Європі центру з вивчення громадської думки «Євробарометр», який інформує, що нині вже менше половини чехів схвалюють членство їхньої країни в ЄС. Але більшість чеських громадян довіряють європейським установам більше, аніж своїм внутрішнім. «Євробарометр» також стверджує, що дві третини чехів погано поінформовані про європейську політику.

Європейські газети чимало пишуть про «фосфорну аварію» в Україні. Так, чеська «Лідове Новіни» звертає увагу на суперечливі висловлювання українського віце-прем’єра Кузьмука, який спочатку назвав аварію потягу з отруйним фосфором на Львівщині «другим Чорнобилем», а потім змінив своє твердження, наголошуючи, що «людські життя не є в небезпеці». «Лідове Новіни» також зазначає, з посиланням на львівську владу, що, вірогідно, тисячі евакуйованих з епіцентру катастрофи, скоро повернуться до своїх осель.

А німецька «Таґесшпіґель» запитує, «наскільки небезпечна фосфорна хмара з України», і наголошує , що причини аварії вантажного потягу до сьогодні так і не встановлені. І вже польська «Жечьпосполіта» пише про підвищені заходи контролю повітря на польсько-українському кордоні польськими хімічними службами. Ця ж газета заспокоює, що повітря над польською землею чисте.

Відомий американський експерт з питань Росії Річард Пайпс сказав у інтерв’ю італійській «Коррієре Делла Сера», що «найближчим часом російське питання може стати для Європи більш небезпечним, ніж ісламське. Зізнаюся, що цього не очікував. Спочатку Путін справив на мене добре враження», наголосив відомий американський кремлезнавець. Річард Пайпс також вважає, що Путін хоче знову зробити Росію супердержавою, яка зможе протистояти Америці, і нав’язати свою гегемонію європейській економіці, якщо не усій світовій економіці». Пайпс також переконаний, що Захід має «схвалити стратегію стримування» щодо Росії і підсумовує, що «ще можна змусити Путіна думати, перш ніж прийти до зіткнення».
XS
SM
MD
LG