Доступність посилання

ТОП новини

Експерти бачать правові підстави для екстрадиції Росією Андрея Лугового


Василь Зілгалов Прага, 20 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У той час, як триває дипломатична війна між Лондоном і Москвою, спричинена відмовою Росії видати британській прокуратурі Андрея Лугового, чимало експертів стверджують, що є всі законні підстави для такої екстрадиції головного підозрюваного у справі отруєння колишнього агента ФСБ Александра Литвиненка.

Андрей Луговой
(epa)
Незважаючи на проголошені офіційною Москвою нібито правові підстави для невидачі Лугового, відомі експертів кажуть, що є всі юридичні можливості для такої видачі. Так, колишній Генеральний секретар Ради Європи Даніель Таршіс у листі до впливової лондонської «Файненшел Таймс» зазначає: «Заява про те, що російська конституція не допускає екстрадиції колишнього російського агента спецслужб Андрея Лугового, може бути спростована».

Даніель Таршіс звертає увагу на те, що одна зі статтей російської конституції справді містить нібито повну гарантію для громадян Росії від екстрадиції. Однак уже наступна стаття відкриває таку можливість для осіб, обвинувачуваних на основі федерального закону чи міжнародного договору. І далі колишній Генсек Ради Європи наводить три міжнародні угоди про екстрадицію (Конвенції Ради Європи), які Росія ратифікувала у 1999 році, і які, на думку пана Таршіса, є підставами для видачі Андрея Лугового.

Останніми роками Росія видавала своїх громадян іншим державам

А голова російської правозахисної організації «Громадянське сприяння» Свєтлана Ганнушкіна сказала Радіо Свобода, що Росія в останні роки видавала багатьох російських громадян іноземним державам. Вона зазначила, що такими були, зокрема, Мурад Ґарбаєв, виданий у 2002 році Туркменистану та Алішер Усманов, виданий у 2005 році Узбекистану.

При цьому російська правозахисниця зауважила: «Ну і таких випадків досить багато. Зазвичай, вони пов’язані з таким ось люб’язним бажанням зробити приємне пану Карімову».

Свєтлана Ганнушкіна також зазначила: «Якщо міжнародним договором встановлені інші правила, аніж російським законодавством, то першість – за міжнародними договорами. Тому я вважаю, що на основі четвертої частини і статті 15-ї російської Конституції Росія могла б видати свого громадянина в такій ситуації, коли його обвинувачують у такому страшному злочині, небезпечному не лише для однієї якоїсь особи, але й для величезної кількості осіб».

Москва не хоче поступатися і видворяє британських дипломатів…

Тим часом представники російської влади цитують статті Європейської конвенції від 1957 року, які, на їхню думку, дозволяють не видавати своїх громадян з огляду на власні закони.

Сьогодні ж Росія оголосила про видворення чотирьох британських дипломатів у відповідь на нещодавні аналогічні дії Лондона. Офіційна Москва також повідомила про інші жорсткі заходи – щодо припинення співпраці з Великою Британією у боротьбі з тероризмом, відносин на офіційному рівні та обмеження у видачі російських віз для британських чиновників.

Матеріали до теми:

• Інтерв’ю з Мариною Литвиненко • Нове у справі Литвиненка: обвинувачуваний росіянин Луговой переходить у наступ. Лондон наголошує, що справа суто карна • Британський уряд вирішив не робити офіційних заяв щодо можливої участі російських спецслужб в убивстві Александра Литвиненка • Британська прокуратура готова висунути звинувачення у вбивстві Александра Литвиненка російському громадянину Андрєю Луговому • Британські слідчі передали справу про вбивство Олександра Литвиненка до прокуратури
XS
SM
MD
LG