Доступність посилання

ТОП новини

Козаки-ДАІшники: у Дніпропетровську зупиняти порушників на дорогах взялися козаки


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На дорогах Дніпропетровщини з’явилася пости, альтернативні постам ДАІ. Принаймні такими себе вважають члени громадського об’єднання козаків, які взялися патрулювати магістралі і брати штрафи з порушників. Працівники Державтоінспекції нічого не можуть вдіяти – в Україні немає закону, який би забороняв допомагати правоохоронцям.

Екіпіровка козаків відрізняється від екіпіровки справжніх ДАІшників тільки в деталях: майже така сама форма, тільки з вишитими словами «Військо Запорозьке низове», радар, смугастий жезл… На те, що вони називають «патрулюванням доріг», козаки виїжджають увечері. Більшість водіїв, яких зупиняють за перевищення швидкості чи інші порушення, думають, що мають справу з держінспекторами і платять. Хто 50, а хто і 100 гривень так званого «штрафу».

Чотирьох таких непроханих помічників правоохоронці затримали на Сімферопольському шосе й одразу доправили до райвідділку. Начальник відділу управління ДАІ у Дніпропетровській області Віктор Гопайца шкодує за часом, який інспектори ДАІ витратили на затримання горе-помічників.

Віктор Гопайца: «Наших співробітників відривали від роботи, інспектори мали б надавати допомогу учасникам дорожнього руху, а так довелося залучити кілька екіпажів, щоб їх доправити до райвідділу».

Козаки-ДАІшники не визнають своєї провини

Самі затримані своєї провини не визнають. Посилаються на те, що українське законодавство не забороняє допомагати правоохоронцям. Усі ці чоловіки ніде не працюють, усі – члени громадського об’єднання «Військо Запорозьке низове». Один із затриманих, Василь Лановець, переконаний – на дорогах козаки робили добру справу.

Василь Лановець: «Знаходились на забезпеченні безпеки руху, слідкували за швидкісним режимом. Коли водії порушували правила, зупиняли, попереджували, проводили профілактичні бесіди, складали адмінпротоколи».

Між тим правоохоронці кажуть, що в Україні справді нема закону, який би забороняв громадським об’єднання допомагати міліції в патрулюванні, однак брати штрафи вони не мають права. Керівник Новомосковського райвідділу міліції Анатолій Кривобок зізнається – покарати за здирництво незваних помічників ДАІ важко, їх затримують чи не щотижня, а судова тяганина триває місяцями.

Інші козацькі організації обурені діями колег

Між тим в інших козацьких громадських організаціях Дніпропетровщини діями колег обурені. Заступник отамана «Тернавського козацтва» Геннадій Дощенко каже, що створення напіввоєнізованих угруповань нівелює головну місію козацьких об’єднань – відроджувати духовність.

Геннадій Дощенко: «Ми таким не займаємось взагалі. У нашої організації направленість політично-духовна, по відродженню українського козацтва, духовності народу. Те, чим має займатися держава, саме вона має робити. Ми не можемо і не хочемо брати на свої плечі те, за що не можемо бути відповідальними».

Наразі в Україні зареєстровані півтисячі осередків організацій козацького спрямування. Найбільше їх – у Дніпропетровській та Запорізькій областях. Статути таких об’єднань передбачають носіння козацької зброї, вишколи, ієрархію військових звань.

Зараз до співпраці з правоохоронцями козаків зуміли залучити тільки у Дніпродзержинську, там вони разом із міліцією охороняють вулиці вночі. Пізніше, як планують, з них хочуть сформувати кінні загони для патрулювання парків та скверів.
XS
SM
MD
LG