Доступність посилання

ТОП новини

На комп’ютерне піратство бюджетних організацій в Україні закривають очі


Ярослав Гребенюк Луганськ, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З початку року на Луганщині міліція виявила 27 фактів незаконного використання програмного забезпечення. Таких фактів могло бути значно більше, якби міліція перевірила бюджетні організації.

На тлі скандалів із неліцензійним програмним забезпеченням в школах Росії, де директора школи навіть притягли до кримінальної відповідальності, виникло питання: а чи дотримуються в українських навчальних закладах закону?

Начальник міського управління освіти Валентина Кияшко каже про це досить непевно: «Ну, де стоїть ліцензійне програмне забезпечення, де не стоїть… Бухгалтерські – це однозначно ліцензійні. Ми маємо програми для бухгалтерського обліку, а от навчальні… Я знаю, що деінде є… Школи купують оці ліцензійні програми через головне управління освіти в Луганській області».

Першочергове завдання – знайти гроші на комп’ютери

До 1 вересня кожна сільська школа на Луганщині має отримати комп’ютерний клас. Триває і комп’ютеризація шкіл обласного центру, бо 19 шкіл Луганська ще не мають власних комп’ютерних класів.

Отже, освітяни вирішують першочергове завдання – просто знайти гроші на комп’ютери. Цього року з міського бюджету Луганська виділять гроші лише на 5 комп’ютерних класів, у решті шкіл сподіваються на спонсорську допомогу.

Окрім того, у деяких школах міста встановлені такі старезні машини, що їх краще називати «електронно-обчислюваними». І до ліцензійного обладнання руки не доходять, тим більш, що воно коштує чимало, а прямих директив купувати програмне забезпечення не існує. Проте прикрий комп’ютерний досвід російських освітян в Луганську враховують.

Валентина Кияшко: «За неліцензійні нас же, ви розумієте?.. Якщо перевіряють і виявляють неліцензійні програми, нас за це карають».

Міліція «бюджетників» наразі не перевіряє

Однак ці страхи марні. Сьогодні жодна державна установа, жоден бюджетний заклад може не хвилюватися щодо перевірок з боку МВС.

Начальник управління держслужби з боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Луганській області Олег Сопельников розповів: «Якщо це державний навчальний заклад, ми його не перевіряємо. Була постанова Кабміну. У зв’язку з тим, що у бюджеті не передбачені кошти на закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, міністерство у нас орієнтоване на те, щоб перевірку бюджетних організацій не здійснювати. Але якщо це комерційна структура і вона на цьому програмному забезпеченні заробляє гроші, отримує прибуток, то таких ми перевіряємо. Серед них є кримінальні дії».

Більш відповідально до чужої інтелектуальної власності ставляться у вузах. Наприклад, в Луганському національному педагогічному університеті стверджують, що у них все ПЗ – ліцензійне.

Завідуюча відділом учбових лабораторій та комп’ютерних класів Тетяна Бондаренко зазначила: «Загалом – так. Ліцензійні операційні системи XP. У нас є спеціальний відділ з питань інтелектуальної власності, який цим займається».

Між тим, компанія «Microsoft Україна» 8 червня заявила про невиконання держорганами зобов''язань за договором «Про легалізацію комп''ютерних програм виробництва Microsoft». Це означає, що проти України знову можуть бути застосовані економічні санкції. До речі, в 2006 року штрафи для українських підприємств склали близько $75 млн.
XS
SM
MD
LG