Доступність посилання

ТОП новини

Кінець Гаррі Поттера


Ірина Халупа Прага, 20 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вночі з 21 на 22 липня мільйони дітей і дорослих отримають можливість довести до кінця певний етап у своєму читацькому житті. Гаррі Поттер, хлопець-чарівник, з яким виростало ціле покоління дітей, завершить свій шлях. Сьомий і останній том, мабуть, найпопулярнішої серії в історії книговидавництва покаже нам, хто переможе: добрий чарівник Гаррі Поттер чи темний Лорд Волдеморт.

Так, свою копію останнього тому я вже зарезервувала, але признаюся, о першій годині ночі я аж ніяк не стоятиму в черзі під книгарнею. Для тих, хто не знає, хто такий Гаррі і чому він цікавий, пояснюю.

Гаррі Поттер — це головний герой знаменитої серії романів англійської письменниці Джоанн К. Ролінґ. Його пригоди розгортаються у Школі магії і чарів Гоґвортс, де він знаходить як добрих друзів і покровителів, так і запеклих ворогів. Гаррі - сирота, його батьків убив темний Лорд Волдеморт. Чорний лорд хотів також вбити Гаррі разом із батьками, застосувавши закляття смерті. Однак Гаррі вижив, він є єдиною особою, яка пережила це смертоносне закляття. Саме це і призвело до краху Лорда Волдеморта. Однак чорний лорд не помер, і в кожному з останніх шести романів він наново появляється та набуває все більше й більше сил, водночас намагаючись залучити Гаррі до своєї чорної справи. До цих пір Гаррі завжди вигравав...

Зло проти добра в житті підлітка

Від 1997 року, коли появився перший том, «Гаррі Поттер і філософський камінь», разом з молодим чарівником виросло ціле покоління дітей. Ці романи побили усі рекорди, було продано 325 мільйонів книг у 64 країнах світу. Ролінґ стала найбагатшою жінкою в Британії.

Що принесе нам останній том – не знаємо. Все надто засекречене, мільйони книг в американських та британських книгарнях під суворою охороною. Всі мовчать, хоча дехто в інтернеті опублікував уривки, які нібито є справжніми. В "Нью-Йорк Таймс" з"явилася рецензія, але і вона не розсекречує остаточного закінчення історії Гаррі Поттера.

Так чи інакше, в цій книзі побачимо останній двобій Гаррі і Лорда Волдеморта. Добро проти зла. Хто переможе? Важко сказати, бо ця серія не є якоюсь омріяною казкою, хоча є фантазією. В ній бачимо, що вмирають добрі люди, їх убиває зло і ненависть. Добро не завжди тріумфує.

"Гаррі Поттер" українською вийде восени

Але коли українські поттерівці зможуть прочитати останній том? Видавець українських перекладів Іван Малкович каже, що чекати доведеться не так уже й довго. Видавництво "Абабагаламага" планує видати сьомий і останній том "Гаррі Поттера" в жовтні цього року. Все залежить вітд того, чи зможе абабагаламагівська команда працювати 14-16 годин на день, як зазвичай працюють над "Гаррі Поттером".

Увесь світ починає перекладати "Гаррі Поттера", коли з’являється книжка. Хто більше працює, той швидше видає. «Маємо таку обережну надію, що українські стануть одні з най найнайперших читачів у світі, які прочитають "Гаррі Поттера" своєю рідною мовою»,— каже Іван Малкович.

Поттер в Україні дуже популярний

Книжки про Гаррі Поттера — це найтиражніші книжки в Україні. Продається їх багато як українською, так і російською мовою. Український переклад має високу репутацію. "Абабагаламага" використовує якісний папір, обкладинки книжок вважаються одними з найкращих у світі.

5 липня Ролінґ давала телеінтерв’ю на тлі книжок з різних країн. Четвертий том був з України, каже Іван Малкович. Українська обкладинка Ролінґ дуже подобається.

Коли видавництво уперше взялося за українські переклади "Гаррі Поттера", то люди скептично питали, навіщо це робити, вже всі прочитали російською мовою, пригадує Малкович. Перший наклад він хотів друкувати лише 4 тисячі. Все ж таки надрукували 10 000. Сьогодні загальний наклад першого тому десь біля 150 тисяч. Для художньої книжки в Україні це дуже великий тираж. Зазвичай тираж таких книжок — це 5-20 тисяч.

Ну що ж, сьомий том я, ймовірно, до понеділка прочитаю..... Отож, кому кортить знати, чим це все закінчиться, — звертайтесь.
XS
SM
MD
LG