Доступність посилання

ТОП новини

Інтерес до України не спадає, вважають вчені-україністи в Німеччини та Чехії


Оксана Пеленська Прага, 20 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вже традиційно відомі університети в Європі та Америці організовують літні курси і семінари з вивчення української мови, літератури, історії. Причина в інтересі до України, який не зменшується.

Щороку зростає число іноземців, які прагнуть більше знати про Україну, її історію, культуру, традиції. І якщо україністика в університетах США чи, скажімо, у Мюнхенському Українському Вільному Університеті, відомі давно, то в деяких навчальних закладах на Заході народження україністики прямо пропорційно зростає з інтересом іноземців до України в останні десятиліття. Серед таких вузів – університет у північно-німецькому місті Ґрайсвальд, де україністика відносно нова дисципліна.

Кафедра української мови та літератури в університеті в Ґрайсвальді існує з 1995 року. Її заснували тому що інтерес до України зростав, а кафедр україністики в Німеччині не було, каже викладач університету Олександр Кратохвіл. Головними галузями стали у мовознавстві лексикографіка та соціолінґвістика, в літературознавстві – література 20-их років, модернізм та постмодернізм, а також українська еміграція в Німеччині. Поруч з дослідницькою діяльністю в Ґрайсвальді викладають в українську мову та літературу.

Щороку влітку у Ґрайсвальді проводяться курси україністики, які збирають, з одного боку, зацікавлену молодь з усього світу, з іншого – висококваліфікований і досвідчений викладацький склад. Олександр Кратохвіл є одним з організаторів літніх курсів. Один із семінарів цього року проведе відомий український науковець, професор Гарвардського університету в США Григорій Грабович.

Українські книги та пісні у Празі

А в Празі, в приміщенні відомої Слов’янської бібліотеки відкрилась виставка книг і архівних документів, присвячена 130-літтю від дня народження видатного українського історика і державного діяча Дмитра Антоновича. Українську тему в чеській столиці продовжив поет і пісняр з Києва, кореспондент Радіо Свобода Кирило Булкін. Його авторський вечір відбувся в популярній у чеських літературних колах кав’ярні «На Тинській». Кирило співав свої пісні, читав вірші. Реакція українських пражан була безпосередньою й живою.

Чи відрізняється публіка в Празі й Києві? Кирило відчуває, що так. Українці в Чехії не так часто мають можливість відвідати концерт української авторської пісні. Для них це радість, про що свідчить їхня реакція.
XS
SM
MD
LG