Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко у неділю в Німеччині взяв участь у відкритті музею на території концтабору, де в роки Другої світової війни був ув''язнений його батько


Виступаючи на вiдкриттi музею Меморiального комплексу «Флоссенбюрг», Президент України зазначив, що схиляє голову перед кожним загиблим у цьому таборі і перед тими, хто залишився живим.


Виступаючи на вiдкриттi музею Меморiального комплексу «Флоссенбюрг», Президент України зазначив, що схиляє голову перед кожним загиблим у цьому таборі і перед тими, хто залишився живим.

«На цій землі покояться 30 тисяч людей. Кожна людина, переступаючи через поріг табору, віддає шану загиблим тут людям», – зазначив Віктор Ющенко. При цьому він зауважив, що хотів би схилити голову перед «усіма, хто пройшов це пекло».

Президент України нагадав, що з цим табором в’язнів в нього пов’язані особливі почуття. З грудня 1944 року по 23 квітня 1945 року тут знаходився його батько – Андрій Ющенко.

Глава держави також подякував місцевій владі та громаді німецької землі за створення Меморіалу «Флоссенбюрг».

На відкритті музею разом із Віктором Ющенко були його дружина, діти та рідний брат.

***********

Концентраційний табір Флоссенбюрг було організовано CC у 1938 році. До 1942 року в’язні табору працювали в гранітних каменоломнях. З 1942 року ув’язнені Флоссенбюрга мусили працювати на військову промисловість фірми Мессершміт. Більша частина в’язнів була з Польщі, СРСР, Угорщини, Чехії та низки інших країн Європи.

Усього з 1938 по 1945 роки в концтаборі Флоссенбюрг та його філіях було зареєстровано близько 100 тисяч в’язнів. Приблизно 30 тисяч із них загинули.

Вже в 1946 році у Флоссенбюргу було створено меморіал жертвам концтабору. До входу в меморіал було перенесено колишні табірні ворота та декілька фрагментів табірної огорожі. Також було збережено будинок крематорію, який став об’єктом меморіалу. Згодом меморіал концтабору було доповнено різними пам’ятниками та меморіальними об’єктами.
XS
SM
MD
LG