Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень після техногенної аварії


Тетяна Ярмощук Київ, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьомий день після техногенної аварії на Львівщині. Рятувальники продовжують піднімати цистерни з жовтим фосфором. У лікарнях перебуває до двох сотень людей. Фахівці ж заспокоюють: ситуація у регіоні контрольована.

Стан постраждалих, які перебувають зараз у лікарнях Львівщини, стабільний. Хворих у важкому та критичному стані немає. Медики запевняють — усіх необхідних ліків вистачає, і закликають мешканців постраждалих регіонів не займатися самолікуванням.

Головний санітарний лікар України Сергій Бережнов в інтерв’ю Радіо Свобода запевнив, що у лікарнях, всюди, де це необхідно, медикаментів вистачає, і в тому проблеми немає: «Мова йшла про активоване вугілля, яке продається в аптеках, і населення його скупило. Населенню цього не призначалося. Активоване вугілля вживати просто так — це теж небезпечно. Оскільки, окрім того, що воно абсорбує на себе якісь елементи, воно ще й виносить з організму речовини, які необхідні. Хтось сказав, що необхідно пити активоване вугілля, і люди його розкупили. На сьогодні там немає цієї проблеми, активоване вугілля в аптеки підвезли. Але навіщо воно населенню, я не знаю. Це питання закрите. Ліків там достатньо”.

РНБО доручила Генпрокуратурі та Кабінету Міністрів знайти винуватців техногенної аварії

Рятувальники ж продовжують піднімати перевернуті цистерни із жовтим фосфором. За словами речника Львівського управління МНС Павла Василенка, ситуація повністю контрольована: «На щастя, в районі Ожидова не було такого дощу, який би негативно вплинув на пінну подушку. Вже підняті 10 цистерн, на місці продовжує працювати оперативний штаб, який координує всі зусилля. На даний час проблем із проведенням робіт не зафіксовано».

Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Кузьмук каже, що 25 липня цистерни із жовтим фосфором вивезуть з України.

Після того ж, як рятувальники піднімуть усі цистерни, необхідно буде провести рекультивацію ґрунту. Цю роботу планують завершити вже до кінця тижня.

Минулої п’ятниці в Криму під головуванням Ющенка відбулося засідання Ради нацбезпеки та оборони, де заслуховували інформацію уряду щодо ситуації із аварією на Львівщині. РНБО доручила Генпрокуратурі та Кабінету Міністрів знайти винуватців техногенної аварії.

Минулого понеділка у Бузькому районі Львівщини із рейок зійшли 15 вагонів з жовтим фосфором, 6 із яких відразу зайнялися. До зони ураження потрапили 14 населених пунктів.
XS
SM
MD
LG