Доступність посилання

ТОП новини

Жертви на дорогах – нова статистика Європи й Америки


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна лише трохи гірша від Сполучених Штатів за кількістю жертв на автомобільних шляхах у розрахунку на 100 тисяч населення. Згідно зі статистикою, опублікованою Інститутом транспортних досліджень Мічиганського університету, наслідком дорожньо-транспортних пригод в Україні 2005 року загинуло 16 осіб на кожні 100 тисяч населення. В Америці – 15. Багато це чи мало у порівнянні з іншими країнами, наприклад, з Росією?

Російська федерація – абсолютний чемпіон світу: 25 смертельних автодорожних випадків на 100 тисяч населення. Щоправда, до Росії упритул наблизилася Литва: 23 жертви на кожні 100 тисяч населення. Україна, Греція, Сполучені Штати й Польща – на більш-менш пристойному місці – по 15 жертв, але те, що для України можна вважати певним досягненням, для Америки – ні.

Найбезпечніше почуваються люди на дорогах Данії

Мати статистику жертв дорожньо-транспортних пригод значно кращу, ніж Росія, Литва, Латвія, Білорусь – цим Сполучені Штати пишатися не можуть, бо у порівнянні із Західною Європою вони пасуть задніх. Найбезпечніше почуваються люди на дорогах Данії – 4 жертви на 100 тисяч населення. Голландія, Норвегія, Швеція – 5 жертв. Велика Британія і Швейцарія – 6, Німеччина – 7. І це при тому, що на автострадах Західної Європи майже нема аж такого обмеження швидкості. Спробуйте тут в Америці дати на своєму авті 100 миль на годину, тобто 160 км, що для європейського водія звичайна швидкість.

У Сполучених Штатах обмежують до 90-105 кілометрів на годину. Штрафи за перевищення досить суворі. У Нью-Йорку – від 150 до 500 доларів. У штаті Вірджинія взагалі впровадили драконівське покарання: за перевищення ліміту швидкості на 35 кілометрів - штраф 1500 доларів. Та й технологія безпеки руху нині значно вищої якості. Машини мають по дві й більше повітряні подушки, електронні стабілізатори контролю для запобігання зіткненням, шини такі, що навіть пробита не лусне, гальма з приладом, що не дозволяє їм замикатися тощо.

Чому ж тоді в Америці, попри технологічний прогрес і обмеження швидкості, показники безпеки руху гірші, ніж у Європі?

Одна з причин – недостатня підготовка водіїв. У деяких країнах Європи підліток, щоб отримати права водія, мусить мати принаймні 100 годин за кермом. В Америці – близько 6 годин. Але це не головна причина. «Нью-Йорк Таймс», посилаючись на експертів, пише, що причина номер один — це різниця культур. "Наріжним каменем Америки є особиста свобода, тож законодавці у багатьох штатах не наважуються ухвалювати закони, що обмежують цю свободу, навіть коли йдеться про безпеку руху. В інших країнах уряди можуть легко заборонити, наприклад, користуватися за кермом мобільним телефоном, але в Америці це непросто зробити», — пише «Таймс».

У травні Сенат штату Нью-Гемпшир відкинув законопроект про обов’язкове користування ременем безпеки. За словами сенатора штату Роберта Кіга, «громадяни Нью-Гемпшира не люблять, щоб хтось їм щось наказував робити». Натомість, у Європі за безпеку на дорозі відповідає не лише кожен громадянин, а й усе суспільство. Цікаво було б дізнатися, як ставляться до такого постулату в Україні, котра, як відомо, теж Європа.
XS
SM
MD
LG