Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали поїхали до Москви. Чи буде Росія підтримувати Партію регіонів на дострокових парламентських виборах? (Інтерв’ю з політичним експертом Костем Бондаренком)


Тетяна Ярмощук Київ, 23 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Москві відбувається зустріч керівництва Партії регіонів та «Єдиної Росії». До Білокам’яної вирушили перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров та народний депутат 5-го скликання Борис Колесников. «Єдину Росію» представлятимуть, зокрема, віце-спікер Держдуми В’ячеслав Володін, члени генеральної ради партії Константін Косачєв та Константін Затулін. Стосовно нинішнього візиту регіоналів до Росії Радіо Свобода поспілкувалася із політичним експертом Костем Бондаренком.

Кость Бондаренко
(Ukrinform)
Радіо Свобода: Представники Партії регіонів поїхали до Москви напередодні парламентських виборів. Пане Бондаренко, наскільки серйозну допомогу, і яку саме Росія може надати регіоналам?

- Наскільки я маю інформацію із Росії, а я тісно спілкуюся з багатьма колами близькими до Кремля, аналітичними структурами близькими до Кремля, Росія не має намірів робити ставку на будь-яку із політичних сил в Україні. Вона займатиме вичікувальну позицію, і пізніше домовлятиметься із конкретними переможцями, якими б ці переможці не були, і до якого б табору не належали. Щодо Партії регіонів у Росії є велике розчарування. Оскільки Партія регіонів, прийшовши до влади у 2006 році, забула про свої обіцянки щодо статусу російської мови, щодо церкви, щодо НАТО... І тому вони думають, що у даній ситуації підтримувати Партію регіонів ще раз, принаймні інформаційно, чи якимось іншим шляхом, це буде означати наступати на граблі вдруге.

Радіо Свобода: Так, справді, напередодні минулих парламентських виборів в Україні, Москва покладала великі сподівання на Партію регіонів. Втім, за час перебування при владі регіонали ці сподівання не виправдали. Тож, можливо Росія зробить ставку на якусь радикальнішу політичну силу?

- Ні, навряд. Росія чудово розуміє, що ставити на якусь дрібну політичну силу – це викидати гроші на вітер, умовно кажучи гроші, тому що інформаційний капітал, також капітал. А якщо говорити сьогодні про політичні сили, які представлені на політичній арені, то, зрозуміло, що лише 4 політичні сили можуть стовідсотково сподіватися потрапити до наступного парламенту. Думаю, що росіянам набагато легше було б домовлятися з переможцями, домовлятися про конкретні справи, про конкретні напрямки, аніж з абстрактною політичною партією, в яку потрібно вкладати сили, енергію, і яка може програти. Тим більше, що і Владімір Путін, і його оточення вже винесли уроки із президентської кампанії 2004 року.

Радіо Свобода: А що ж, на Вашу думку, є головною метою візиту регіоналів до Москви?

- Це є інформаційно-ознайомча поїздка. Вони хочуть, напевно, розповісти про ситуацію в Україні і знайти потенційних союзників. Думаю, що вони говоритимуть не стільки про вибори, як про післявиборчу ситуацію.
XS
SM
MD
LG